Αγρότες: Ζεσταίνουν τρακτέρ για τα φωτοβολταϊκά!

Αντιμέτωπη ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις θα βρεθεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες. Παζάρι για οικιακά τιμολόγια.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αγρότες: Ζεσταίνουν τρακτέρ για τα φωτοβολταϊκά!
Αντιμέτωπη ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις θα βρεθεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, οι διατάξεις του οποίου προκάλεσαν τις αντιδράσεις συλλογικών φορέων από όλες τις τεχνολογίες και κατηγορίες.

Ωστόσο, οι πλέον έντονες προέρχονται από τους αγρότες, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει για αύριο το πρωί συγκέντρωση στο υπουργείο Γεωργίας με τη στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο πρόεδρος της οποίας Τζανέτος Καραμίχας είχε πρωτοστατήσει επί κυβερνήσεως ΓΑΠ στην προώθηση του προγράμματος των αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Οι πλέον οργανωμένες ομάδες αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου.

Οι τελευταίοι πραγματοποιούν επίσης αύριο συνέλευση στην Παραμυθιά, προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο στην ένταξη νέων μονάδων φωτοβολταϊκών, όπως και από την επιβολή της εισφοράς η οποία για τις μονάδες που λειτούργησαν μετά τον Νοέμβριο του 2012 ανέρχεται σε 37,5%.

Όπως τονίζουν σε επιστολή της επιτροπής αγώνα αγροτών Αιτωλοακαρνανίας προς τους βουλευτές του νομού, από τους περίπου 6.500 αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόνο 2.000 κατάφεραν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους, οι περισσότεροι με τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, μετά τις περικοπές στις ταρίφες και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων για τα δάνεια. Επιπλέον, όσοι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν χρηματοδοτηθεί αντιμετωπίζουν την άρνηση των τραπεζών να τους δανειοδοτήσουν, λόγω της πλήρους αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο από τις συνεχείς αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ.


Τα οικιακά

Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα για δεκάδες χιλιάδες οικιακά φωτοβολταϊκά, σχετικά με την επιβολή και σε αυτά ειδικής εισφοράς επί των εσόδων, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ παραπέμπουν στο κείμενο του νομοσχεδίου στο οποίο δεν προβλέπεται καμία σχετική διάταξη.

Αποδίδουν δε τη φημολογία περί του αντιθέτου σε εκπροσώπους ανταγωνιστικών τεχνολογιών, οι οποίοι προτείνουν ευθέως τη φορολόγηση και των οικιακών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ. Η απαλλαγή των οικιακών, για την ώρα τουλάχιστον, γίνεται με το σκεπτικό ότι με τη λειτουργία τους χιλιάδες οικογένειες βελτιώνουν το εισόδημά τους εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την αύξηση της ειδικής εισφοράς ενδέχεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα καταβολής της δόσης (απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις κ.λπ.), καθώς η μείωση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ είναι και αυτή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v