Συνεχίσθηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που μετρά το ΙΟΒΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες. Σε συνέχιση της τάσης ποντάρει η κυβέρνηση. Ποια είναι τα προβλήματα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Συνεχίσθηκε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος
Τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2009, τότε που… υπήρχαν ακόμη λεφτά και το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε την κυβέρνηση με προβάδισμα 10 μονάδων, άγγιξε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος από τις αρχές του έτους καταγράφει σαφή βελτίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που μετρά το ΙΟΒΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες, από 88,1 τον Μάρτιο, 86,9 τον Φεβρουάριο και 85,8 τον Ιανουάριο.

Οριακή μεν, βελτίωση δε των επιχειρηματικών προσδοκιών καταγράφεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη βιομηχανία και στις κατασκευές, ενώ αντίθετα το κλίμα παραμένει βαρύ, για έναν ακόμη μήνα, στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Η απομάκρυνση του κινδύνου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και η σταδιακή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το κράτος φαίνεται πως παίζουν τον ρόλο τους, δεδομένου ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος χαρακτηρίστηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και από το παζάρι με την τρόικα για τη δόση, το οποίο τελείωσε πρακτικά μόλις προχθές με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει πάνω στη συγκυρία και να αποδείξει ότι κάτι αλλάζει, κόντρα στο κύμα των λουκέτων στην αγορά αλλά και στην υψηλή ανεργία.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι μπορεί να έχουμε διασχίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, αλλά το τελευταίο σίγουρα είναι και εξίσου δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας.

Βέβαια, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν σημαίνει τίποτε αν δεν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και δεν αποκτήσει υπόσταση στην πραγματική οικονομία. Σε αυτήν τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να είναι το ίδιο έντονα σε σχέση με λίγους μήνες πριν.

Άμεση πρόκληση, σύμφωνα με την έκθεση της Task Force, παραμένουν η διασφάλιση βιώσιμου δανεισμού για την πραγματική οικονομία και η μείωση των δυσμενών επιπτώσεων της πιστωτικής ασφυξίας, που περιορίζει επί του παρόντος τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να εξέλθει από την κρίση. Η έκθεση στέκεται επίσης στη δυσκολία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v