Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Προς ίδρυση Ιδρύματος για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα, που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της χώρας. Ποια είναι τα επόμενα πιθανά βήματα.

Στα σκαριά «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα»
Για προπαρασκευαστικές εργασίες που αφορούν την ίδρυση ενός Ίδρυματος για την Ανάπτυξη στην Ελλάδα (ΙγΑ), το οποίο θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, κάνει λόγο η Τask Force στην έκθεσή της.

Όπως αναφέρει, έχει επενδύσει σημαντικές προσπάθειες στις εν λόγω προπαρασκευαστικές εργασίες. Η συμβουλευτική επιτροπή βοήθησε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ανέλυσε τα ενδεχόμενα κενά της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, ιδίως όσον αφορά τις πηγές ρευστότητας.

Τα κύρια πορίσματα της μελέτης είναι τα εξής:

* Υφίσταται κενό μετοχικής χρηματοδότησης και κενό χρηματοδότησης διαρθρωτικού χρέους στην ελληνική αγορά, καθένα της τάξεως των 5 - 10 δισ. ευρώ.

* Η υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική τραπεζική αγορά έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή διάθεση χρηματοδότησης για έργα κεφαλαίου κίνησης και χρηματοδότησης εισαγωγών-εξαγωγών.

* Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειψη εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (π.χ. χρηματοδοτική μίσθωση, διαχείριση επιχειρηματικών απαιτήσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου).

* Ένας φορέας επενδύσεων όπως το ΙγΑ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, τουλάχιστον εν μέρει.

Όπως αναφέρεται, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τα επόμενα πιθανά βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατάρτιση λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου, τη νομική συγκρότηση του ΙγΑ, την επιλογή της διευθυντικής ομάδας και τη συγκέντρωση κεφαλαίου από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.

Δάνεια-εξπρές σε μικρομεσαίους

Εν τω μεταξύ, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Task Force, εξετάζουν τροποποιήσεις στο νομικό και στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι επιλογές μικροχρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω τόσο τραπεζών όσο και μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

"Εξετάζουμε τρόπους χορήγησης μικροδανείων αξίας έως 10.000 ευρώ προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τα οποία δεν θα χρειάζονται κάλυψη. Διερευνούμε το θέμα με τις ελληνικές αρχές και ιδίως με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το πλέον πιθανό είναι αυτές οι μικροπιστώσεις να προέλθουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν υπάρχει σήμερα πρόβλεψη για το αντίθετο", δήλωσε σχετικά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v