Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:Τα κρίσιμα ντεσού των αυξήσεων

Τι ισχύει για τις δεσμεύσεις από ιδιώτες, δικαιώματα και προσαρμογή τιμών. Οι έντοκες «δεσμεύσεις» από μεγάλα πορτοφόλια και οι κλειδωμένες συμμετοχές. Γιατί είναι κρίσιμη η συμμετοχή των μικροεπενδυτών.

Τράπεζες:Τα κρίσιμα ντεσού των αυξήσεων
«Οι άτυπες δεσμεύσεις από τα μεγάλα πορτοφόλια έχουν ληφθεί. Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζει στη συμμετοχή των μικροεπενδυτών».

Η άποψη αυτή στελέχους μεγάλου εγχώριου τραπεζικού ομίλου αποτυπώνει και τη στρατηγική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Η Πειραιώς, η Alpha και η Εθνική, ολοκληρώνοντας τον πρώτο γύρο του άτυπου book building, έχουν στα χέρια τους «δεσμεύσεις» συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου από μεγάλους ιδιώτες και θεσμικά χαρτοφυλάκια του εσωτερικού και του εξωτερικού, βάσει των οποίων καλύπτουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών.

Με βάση τις παραπάνω «δεσμεύσεις», έλαβαν αποφάσεις για διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά, η Alpha ως το ποσό των 550 εκατ. ευρώ, η Εθνική ως το 1,17 δισ. ευρώ και η Πειραιώς για 733 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα όμως να αυξηθεί και σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι δεσμεύσεις που έχουν εξασφαλισθεί, μέχρι στιγμής, μπορούν να διακριθούν στις εξής τρεις κατηγορίες:

- Σε αυτές που χορήγησαν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο των συμφωνιών για την πώληση των εν Ελλάδι θυγατρικών τους.
- Σε αυτές που δόθηκαν από υφιστάμενους μετόχους.
- Και σε αυτές που δόθηκαν από εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η Πειραιώς, χάρη στις δεσμεύσεις ύψους 570 εκατ. ευρώ από την BCP και τη Societe Generale, βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση. Και αυτό γιατί η απόφαση των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών να συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης των μέχρι πρότινος θυγατρικών τους Millennium Bank και Γενική Τράπεζα.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Πειραιώς έως 7,33 δισ. ευρώ θεωρείται περίπου κλειδωμένη και η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας έχει επικεντρωθεί στην εύρεση πρόσθετων δεσμεύσεων, ύψους 160 - 170 εκατ. ευρώ, από εγχώρια και ξένα θεσμικά και ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Στην ίδια κατηγορία η Alpha έχει πουλήσει στην Credit Agricole μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταβίβασης της Εμπορικής από τους Γάλλους στον εγχώριο τραπεζικό όμιλο. Το μετατρέψιμο ομολογιακό έχει ήδη εκδοθεί και έχει καλυφθεί από την Credit Agricole και θα αποτυπωθεί στα κεφάλαια στη λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου, με πιθανές εκπλήξεις και ως προς την κατάταξή του στα εποπτικά κεφάλαια της Alpha Bank.


H δεύτερη δεξαμενή δεσμεύσεων είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι

Η οικογένεια Λάτση στην Εθνική δεσμεύεται να καλύψει εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στο ποσοστό της και αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί να βάλει πάνω από 115 εκατ. ευρώ αν η αύξηση με μετρητά ανέλθει σε 1,17 δισ. ευρώ. Η Εκκλησία, από την πλευρά της, φέρεται διατεθειμένη να ασκήσει πάνω από το 50% των δικαιωμάτων της Εθνικής που θα αποκτήσει.

Ισχυρές δεσμεύσεις, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, διαθέτει και η Alpha από υφιστάμενους μετόχους όπως η Paramount (Qatar), καθώς και από επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο, και βεβαίως από το management της τράπεζας.

Δεσμεύσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών (hard underwriting) της αύξησης με δικαίωμα προτίμησης (τα 457,1 εκατ. ευρώ ή το 10% της συνολικής ΑΜΚ) που υπέγραψε η Alpha Bank με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, επικεφαλής των οποίων είναι η JP Morgan και η Citigroup.

Με την παραπάνω κίνηση που είχε αποκαλύψει το Euro2day  θεωρείται πλέον κλειδωμένη η κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην ΑΜΚ της Alpha Bank.


Έντοκες «δεσμεύσεις» από επιχειρηματίες

Η τελευταία δεξαμενή δεσμεύσεων προέρχεται από τα... μεγάλα πορτοφόλια. Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, επιχειρηματίες της Ομογένειας, εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν δώσει δεσμεύσεις συμμετοχής στις επικείμενες ΑΜΚ.

Πρόκειται για καταθέσεις στις τράπεζες έναντι της συμμετοχής τους στις αυξήσεις, οι οποίες τοκίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν συνιστούν αυτόματη υποχρέωση συμμετοχής. Το αν και σε τι ύψος οι δεσμεύσεις θα μετατραπούν και σε καταβολές θα κριθεί, σύμφωνα με αναλυτές τραπεζών, κατά τη διάρκεια των αυξήσεων κεφαλαίου.


Χρυσή εφεδρεία οι μικροεπενδυτές

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκλίσεις μεταξύ των δεσμεύσεων και των καταβολών είναι ένας από τους λόγους που οι τράπεζες, τις τελευταίες ημέρες, εστιάζουν την προσοχή τους στη συμμετοχή των μικροεπενδυτών στις ΑΜΚ.

Από το ύψος της συμμετοχής τους θα κριθεί πρακτικά αν οι τράπεζες επιτύχουν να αντλήσουν τα μέγιστα ποσά που έχουν προϋπολογίσει από τους ιδιώτες, αποφεύγοντας την έκδοση CoCos και μειώνοντας την αναλογία των μετοχών που θα μπορούν να εξαγορασθούν με κάθε warrant (αν η ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών ανέλθει στο 12%, τότε σε κάθε warrant θα αντιστοιχούν 7,33 μετοχές του ΤΧΣ).


…αλλά και καταλύτης πολυμετοχικότητας

Ο δεύτερος λόγος που επικαλούνται οι τράπεζες, επιδιώκοντας αυξημένη συμμετοχή των μικροεπενδυτών, έγκειται στην ανάγκη πολυμετοχικότητας. Όσο περισσότεροι μικροί επενδυτές συμμετάσχουν, τόσο περισσότερο εξασφαλίζεται ότι θα συνεχιστεί το μοντέλο της πολυμετοχικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Εθνικής ο διευθύνων σύμβουλός της Αλ. Τουρκολιάς εστίασε σε αυτήν την κατεύθυνση τονίζοντας ότι στην προσπάθεια για κάλυψη της ΑΜΚ με μετρητά «συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί και νέοι μέτοχοι, εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, από τον μικροκαταθέτη ως τον μεγάλο επενδυτή, και από τον πιο μικρό δανειολήπτη μέχρι τον πιο μεγάλο δανειακό πελάτη της τράπεζας, και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ομίλου».


Bonus στους μετόχους ο υπολογισμός του δικαιώματος

Θετικά προς την κατεύθυνση συμμετοχής των δεκάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών των τραπεζών λειτουργεί και το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται να προστατευθεί η αξία των δικαιωμάτων, ώστε να περιοριστούν, έστω σε μικρό βαθμό, οι μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Μετά από πολύμηνο προβληματισμό, το Χ.Α. αποφάσισε να υπάρξει άμεση και με ενιαίο τρόπο προσαρμογή της τιμής των μετοχών κατά την αποκοπή του δικαιώματος, ανεξάρτητα από το αν η ΑΜΚ διενεργείται στο σύνολό της ή μερικώς υπέρ των παλαιών μετόχων.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μετοχής θα προσαρμοστεί για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς σαν να εκδίδονταν δικαιώματα για το σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες προχωρούν και όχι μόνο για το 10% όπως αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις της Alpha και της Εθνικής.

Την ίδια στιγμή, όμως, προστατεύεται, θεωρητικά, η αξία του δικαιώματος καθώς για τον υπολογισμό του λαμβάνεται ως βάση ότι ο κάτοχος δικαιωμάτων δικαιούται warrants, ενώ στην πράξη warrants θα λάβει όποιος ασκήσει τα δικαιώματα και καταστεί μέτοχος.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v