Εconomist: Βλέπει φως στο τούνελ για Ελλάδα

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βλέπει o Economist, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι δυσκολίες παραμένουν και ότι η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας λιγοστεύει επικίνδυνα.

Εconomist: Βλέπει φως στο τούνελ για Ελλάδα
Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βλέπει o Economist, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι δυσκολίες παραμένουν και ότι η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας λιγοστεύει επικίνδυνα.

Σε άρθρο του με τίτλο "Ελληνική οικονομία: Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει" το βρετανικό περιοδικό σημειώνει πως το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει πιο θετική εικόνα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Οι διαδηλώσεις είναι λιγότερες από πριν, ο κεντρικός δρόμος της Ερμού έχει κίνηση, ενώ καινούργια μαγαζιά έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι.

Την ίδια ώρα το οικονομικό κλίμα σε όλη τη χώρα έχει ανέβει από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Παράλληλα, o Εconomist αναφέρει την αύξηση στις κρατήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο, την επανεκκίνηση των έργων για τους αυτοκινητόδρομους και τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων από το ελληνικό κράτος και την ανάκαμψη των καταθέσεων. 

Προσθέτει ακόμα το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείωσει το έλλειμμα, με το 2013 να προβλέπεται εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος.


Το στοίχημα της επιστροφής στην ανάπτυξη

Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο για την πολυπόθητη επιστροφή στην ανάπτυξη θα διαδραματίσουν οι τράπεζες. Η ανακεφαλαιοποίηση τους βρίσκεται στην τελική φάση και τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πακέτο αναμένεται να βοηθήσουν στην κάλυψη των ζημιών τους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την άλλη πλευρά, ο Economist εκφράζει ανησυχίες για την συνεισφορά της εσωτερικής ζήτησης και των εξαγωγών. Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους. Την ίδια ώρα οι προοπτικές των εξαγωγών υπονομεύονται από την ύφεση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Economist αυτό που μπορεί να "αλλάξει το παιχνίδι" είναι μια άνοδος στις ξένες επενδύσεις. Αλλά όπως σημειώνει η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v