Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρες προβλέψεις για ΕΕ, «αχτίδα» για Ελλάδα

Μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ βλέπει η Κομισιόν. «Ψήφο εμπιστοσύνης» για Ελλάδα με εκτίμηση για μικρότερη ύφεση (4,2% του ΑΕΠ) και πρωτογενές πλεόνασμα. Ανάκαμψη το 2014, αλλά με ανεργία 26%. Οι εκτιμήσεις για Κύπρο.

Μαύρες προβλέψεις για ΕΕ, «αχτίδα» για Ελλάδα
Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη για την οποία οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω.

Γίνεται λόγος για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013 (αντί 4,4% στην προηγούμενη έκθεση) και έλλειμμα στο 3,8% (αντί 4,6% του ΑΕΠ). Βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ανάκαμψη της οικονομίας κατά 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Μαύρες ωστόσο είναι οι εκτιμήσεις για την ανεργία η οποία θα διαμορφωθεί στο 27% φέτος και στο 26% το 2014 (αντί 25,7% προηγουμένως).

Αντιθέτως, μαύρα είναι τα μαντάτα για την Ευρώπη, όπου η ύφεση προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου φέτος, ενώ τα ελλείμματα θα μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, οι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης- θα βρίσκονται σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, ενώ μόνο η Γερμανία φαίνεται πως καταφέρνει να εμφανίσει κάποια ανάπτυξη.


Είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για Ελλάδα;

Η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Ελλάδα ξεκινά με το ερώτημα «αν το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης». Όπως λέει η ανάκαμψη αναμένεται στα τέλη της χρονιάς οδηγούμενη από τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη και την αύξηση της ρευστότητας.

Αν και τα δεδομένα είναι ακόμα εν γένει αρνητικά, αναφέρει, ορισμένοι «πρόδρομοι» δείκτες συνεχίζουν να βελτιώνονται στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση. Η εμπιστοσύνη ενισχύεται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, παρά την ύφεση, την υψηλή αξιοπιστία των πρόσφατων μέτρων που νομοθετήθηκαν και ενισχύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, την «ισχυρή» βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την επιστροφή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που δόθηκαν στη χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης, βελτίωσαν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει όπως, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ύφεση παραμένει. Προσδιορίζεται στο 4,2% εξαιτίας του αντίκτυπου της προηγούμενης εικόνας της οικονομίας (carry over). Η υψηλή ανεργία και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων θα μειώσουν την ιδιωτική κατανάλωση. Οι επενδύσεις βραχυπρόθεσμα θα είναι υποτονικές καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην άντληση ρευστότητας.

Η Κομισιόν πάντως προβλέπει ότι η πληρωμή των χρεών του κράτους, η ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η ανακεφαλαιοποίηση θα βελτιώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία. Βλέπει έτσι, ότι η εγχώρια ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνει εκ νέου το 2014 και θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Επιτροπής. Η έκθεση επισημαίνει ότι αν υπάρξει ταχύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από την πληρωμή των χρεών του κράτους μπορεί να υπάρξει γρηγορότερη ανάκαμψη. Στον αντίποδα, αν υπάρξουν αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος η εμπιστοσύνη θα υπονομευθεί. Επιπλέον ρίσκο είναι ο κίνδυνος να υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια, τα οποία τώρα εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλά, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Βαρίδι η ανεργία

Εξαιρετικά απαισιόδοξες όμως παραμένουν οι εκτιμήσεις για την ανεργία που, μαζί με την Ισπανία είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη. Αναμένεται να ανέβει στο 27% φέτος και να περιοριστεί σε 26% το 2014.

Η Κομισιόν προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους τόσο το 2013 όσο και το 2014, εκτιμώντας πως οι αμοιβές των υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 7% φέτος και κατά 1,5% το 2014 (η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για μείωση 7% φέτος και 2% του χρόνου). Οι πραγματικές αμοιβές των υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 6,2% φέτος και κατά 1,1% το 2014 (έναντι μείωσης 6,3% το 2013 και 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Σε ότι αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται περαιτέρω μείωση. Όπως επισημαίνεται το πέρυσι η προσαρμογή σε αυτό το επίπεδο στηρίχθηκε κυρίως στην μείωση των εισαγωγών. Φέτος αναμένεται αύξηση των εξαγωγών, ενώ τα πρώτα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού δείχνουν αυξημένα έσοδα και από αυτό τον τομέα.

Οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν κατά 0,8% το 2013 και 0,4% το 2014, οδηγούμενες κυρίως από τη μειωμένη ζήτηση και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

Αναφορικά με το έλλειμμα, η Κομισιόν σημειώνει ότι το 2012 έφτασε στο 10% στην πραγματικότητα διαμορφώνεται στο 6%, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αφορούν σε έκτακτες δαπάνες (σ.σ. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που δεν υπολογίζεται). Εκτιμά μάλιστα ότι παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από την αρχική εκτίμηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες «η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει επιτυχώς το πρόγραμμα εκτιμώντας παράλληλα ότι το έλλειμμα θα είναι 3,8% του ΑΕΠ το 2013 και 2,6% το 2014 (προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν για 4,6% και 3,5% αντίστοιχα).

Τονίζεται ωστόσο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013 θα επιβαρύνει σημαντικά την εικόνα του ελλείμματος (και θα έχει μικρή επίπτωση στο χρέος). Τα τελικά μεγέθη δεν προσδιορίζονται καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον δεν λαμβάνεται υπόψη η θετική επίπτωση από την επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ο «στατιστικός» χειρισμός τους.

Αναφορικά με το χρέος η πρόβλεψη είναι ότι θα ανέβει στο 175,2% του ΑΕΠ φέτος έναντι 156,9% πέρυσι και θα μειωθεί στο 175% το 2014. Εκτοτε, αναφέρεται θα ακολουθήσει επιταχυνόμενο ρυθμό αποκλιμάκωσης.


Μαύρα μαντάτα για την Κύπρο

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία, όπου αναμένεται η ύφεση να αγγίξει το 8,7% φέτος και το 3,9% το 2014, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων που έκαναν λόγο για ύφεση 3,5% το 2013 και 1,3% το 2014.  Παράλληλα, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος και να αυξηθεί στο 8,4% το 2014.

Ζοφερές προβλέψεις για την ευρωζώνη και την ΕΕ των 27

Για την ευρωζώνη στο σύνολό της αναμένεται ύφεση 0,4% φέτος από 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και ανάκαμψη το 2014 στο 1,2% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το σύνολο της ΕΕ προβλέπεται ύφεση 0,1% το 2013 έναντι ανάπτυξης 0,1%.

Αναλυτικότερα:

Για την Γερμανία προβλέπεται το 2013 ανάπτυξη 0,4% (έναντι 0,5%),
Για την Ισπανία ύφεση 1,5% (έναντι 1,4%),
Για την Γαλλία ύφεση 0,1% (έναντι ανάπτυξης 0,1%),
Για την Ιταλία ύφεση 1,3% (έναντι ύφεση 1%).
Για την Πορτογαλία ύφεση 2,3% (έναντι ύφεσης 1,9%).
Για την Ιρλανδία, παραμένει αμετάβλητη η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,1% φέτος.

Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα της Γερμανίας εκτιμάται στο 0,2% το 2013, της Γαλλίας στο 3,9%, της Ισπανίας στο 6,5%, της Ιταλίας στο 2,9%, της Πορτογαλίας στο 5,5% και της Ιρλανδίας στο 7,5%, ενώ για το σύνολο της ευρωζώνης προβλέπεται έλλειμμα 2,9% και για την ΕΕ των 27 έλλειμμα 3,4%.

Σε ότι αφορά την ανεργία, εκτιμάται ότι στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 12,2% το 2013 και στο 12,1% το 2014, στην ΕΕ των 27 στο 11,1% και 11,1% αντίστοιχα, στη Γερμανία στο 5,4% και 5,3% αντίστοιχα, στην Γαλλία στο 10,6% και 10,9%, στην Ιταλία στο 11,8% και 12,2% και στην Ισπανία στο 27,0% και 26,4%.

Για το 2014, προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% στην ευρωζώνη (έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και 1,4% στην ΕΕ των 27 (από 1,6%). Για την Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% (από 2,0%), για την Ισπανία 0,9% (από 0,8%), για την Γαλλία 1,1% (από 1,2%), για την Ιταλία 0,7% (από 0,8%), για την Πορτογαλία 0,6% (από 0,8%) ενώ αμετάβλητη στο 2,2% παραμένει η πρόβλεψη για την Ιρλανδία.


Ρεν: Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί η κρίση ανεργίας

«Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση ανεργίας στην Ευρώπη. Το μείγμα πολιτικής της ΕΕ επικεντρώνεται στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας την έκθεση.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, όμως ο ρυθμός της επιβραδύνεται. Παράλληλα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενταθούν προκειμένου να ‘ξεκλειδώσει’ η ανάπτυξη στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.


Πιθανή η διετής παράταση για την Γαλλία

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρεν δήλωσε πως η Γαλλία πιθανότατα θα λάβει παράταση δυο ετών προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

«Στη Γαλλία, η ανάκαμψη αναμένεται τώρα ότι θα καθυστερήσει», είπε. «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, μπορεί να είναι λογικό να επεκταθεί η προθεσμία κατά δυο χρόνια και να διορθωθεί το υπερβάλλον έλλειμμα το αργότερο μέχρι το 2015 στη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, παρόμοιο περιθώριο αναμένεται να δοθεί στην Ισπανία, ενώ μπορεί να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ολλανδία και στη Σλοβενία προκειμένου να πετύχουν του στόχους τους για το έλλειμμα.

Σε ότι αφορά την Σλοβενία, δήλωσε πως η χώρα δεν θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης εάν αντιδράσει γρήγορα και μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, παρά το γεγονός ότι οι στόχοι της ΕΕ παραμένουν άπιαστοι βραχυπρόθεσμα.


*** Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v