Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος του δείκτη NGBI 500 για τέταρτο μήνα

Βελτίωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο -14 εμφάνισε τον Απρίλιο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για την απασχόληση το επόμενο εξάμηνο.

Άνοδος του δείκτη NGBI 500 για τέταρτο μήνα
Νέα σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους για 4ο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, όπως παρουσιάζεται από τις επιδόσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500, www.ngbi500.gr) μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2013.

Η άνοδος του δείκτη σημειώνεται μάλιστα παρόλο που οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία βίωσαν εντός του Απριλίου τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και στο τραπεζικό σύστημα της.

Την ίδια στιγμή εξαιτίας του Πάσχα, αλλά και επειδή αρχίζει να αποτυπώνεται η έλευση τουριστών, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της χώρας μας και βέβαια και στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό βοηθά στο να διευρυνθούν οι επιχειρήσεις με αυξημένο τζίρο.

Έτσι ο δείκτης διαμορφώνεται τον Απρίλιο του 2013 στο -14, έναντι -22 τον Μάρτιο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -47 τον περσινό Απρίλιο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 10% τον Μάρτιο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 40% φτάνει το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 43%, έναντι 51% τον Μάρτιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 32% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 24% τον Μάρτιο. Στασιμότητα προβλέπει το 38% (54% τον Μάρτιο) και βελτίωση το 30%, έναντι 22% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, είναι θετικά τα μηνύματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην απασχόληση.

Η πρόθεση προσλήψεων υπερκαλύπτει την πρόθεση απολύσεων προκαλώντας θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, ενώ προφανώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι καλοί οιωνοί για την πορεία της, συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Έτσι, εκ νέου συρρικνωμένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 10%, έναντι 11% τον Μάρτιο του 2013, ενώ στο 12% (έναντι ποσοστού 3% τον Μάρτιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η «μερίδα του λέοντος» βέβαια, με πολύ διευρυμένο ποσοστό, των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 78%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 86% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Απρίλιο καταδεικνύουν οριακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (49%, έναντι 48% τον Μάρτιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 27% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 24%, έναντι 32% τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση για τον δείκτη του Μαΐου 2013 θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v