Με αίτημα για 7,5 δισ. στο Eurogroup ο Στουρνάρας

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα και για τα 3,3 δισ. ευρώ του β΄ τριμήνου εκτός των 4,2 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας. Γιατί κρατάει μικρό καλάθι. Τι είπε για ΕΦΚ στην ενέργεια.  

Με αίτημα για 7,5 δισ. στο Eurogroup ο Στουρνάρας
Και τη δόση του δεύτερου τριμήνου των 3,3 δισ. ευρώ θα ζητήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ώστε η Ελλάδα να καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που ληγουν στις 20 Μαΐου.

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε ότι θα ήταν ευχής έργον να εκταμιευθούν και τα 3,3 δισ. ευρώ εκτός των 4,2 δισ. που θα λάβει η χώρα μας.

Ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "κρατώ μικρό καλάθι αφού έστω και μία άρνηση ενός υπουργού Οικονομικών μπορεί να μπλοκάρει την έγκριση της δόσης".

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, και δη στα καύσιμα, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιθυμητό, αλλά όχι εφικτό. Ενώ στις δαπάνες είμαστε εντός στόχων, στα έσοδα έχουμε μικρή απόκλιση από τον στόχο, υπογράμμισε.

"Έχουμε δρόμο μπροστά μας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος", είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξεταστεί τον Ιούνιο όταν τα έσοδα θα είναι εντός στόχων.


Διπλή δόση για την Ελλάδα τον Μάιο, λένε πηγές στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα μπορεί να αναμένει ότι θα λάβει τη Δευτέρα στο eurogroup πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης, ανέφερε την Τετάρτη στη WSJ αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους για τις δύο επόμενες δόσεις για την Ελλάδα, των 4,3 δισ. ευρώ για τον Μάιο και των 3,2 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι την ίδια μέρα θα λάβει το πράσινο φως και η Κύπρος για την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Eφόσον οι παραπάνω σχεδιασμοί έχουν αίσια κατάληξη, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή των χρημάτων της δεύτερης δόσης θα χρειαστεί απόφαση του Εuro Working Group. Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί τη Δευτέρα είναι ποια προαπαιτούμενα θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να πάρει τα χρήματα και με ποια ροή θα δοθούν στην Αθήνα.

Όπως σημειώνεται, το πιθανότερο είναι ότι τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα θα σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η χώρα μας με το τελευταίο μνημόνιο που υπέγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v