Moody’s: Θετικά μηνύματα αλλά και υψηλή ύφεση

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η πώληση του ΟΠΑΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο. Παραμένουν τα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος. Ύφεση 5,3% του ΑΕΠ το 2013.

Moody’s: Θετικά μηνύματα αλλά και υψηλή ύφεση
Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η πώληση του ΟΠΑΠ αλλά και η πορεία του προϋπολογισμού, εκτιμά σε ανάλυσή της η Moody’s. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο 5,3%.  

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς, πέραν των άλλων, περιλαμβάνει για πρώτη φορά την απόλυση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 αλλά και τη διατήρηση του χαρατσιού για έναν ακόμα χρόνο. Η υπερψήφιση από 168 βουλευτές σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον οίκο, τη διευρυνόμενη υποστήριξη στο πρόγραμμα και την αυξανόμενη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το εφαρμόσει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα αποβεί προς όφελος της αύξησης της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι αυτοί που θα φύγουν (επίορκοι κ.ά.) θα αντικατασταθούν από υπαλλήλους με προσόντα.

Η Moody’s στέκεται στο γεγονός ότι με την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου η χώρα θα έχει απορροφήσει το 67% των χρημάτων που της αναλογούν στο πλαίσιο των δόσεων του 2013, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην οικονομία.


Οι ιδιωτικοποίησεις

Η πώληση του ΟΠΑΠ, αναφέρει ο οίκος, σηματοδοτεί την επίτευξη μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης. Στα έσοδα (712 εκατ. ευρώ) προστίθενται τα 190 εκατ. από τα λαχεία, τα 41 εκατ. από την πώληση ακινήτων του εξωτερικού αλλά και τα 23 εκατ. ευρώ από την Κασσιόπη, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το 40% του ετήσιου στόχου (2,5 δισ. ευρώ) για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κρίνεται ιδιαίτερα θετική για τη χώρα, αν και η Moody’s παραδέχεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στην επίτευξη των στόχων, δεδομένου του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς, και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη.

«Εύσημα» αποδίδει ο οίκος και για το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ, παρά την ύφεση. Σημειώνει ότι στο συγκεκριμένο μέτωπο η βελτίωση οφείλεται στην περιστολή δαπανών και στη συλλογή φόρων. Τονίζει τη σημείωση από το ΔΝΤ ότι στο τελευταίο σκέλος θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρει, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει μείωση χρέους από τους πιστωτές. Χωρίς αυτήν τη βοήθεια το χρέος (176,5% του ΑΕΠ) παραμένει μη βιώσιμο, τονίζεται.

Η Moody’s πάντως δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για την πορεία της ύφεσης το 2013. Εκτιμά ότι θα φτάσει το 5,3% του ΑΕΠ, όταν η πρόσφατη εκτίμηση της Κομισιόν μιλά για 4,2%

Ο οίκος στηρίζει την πρόβλεψη στην εκτίμηση ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, τονίζει, παρά την ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της χαμηλής ποιότητας ενεργητικού και της ύφεσης. Έτσι, παρά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που προκαλεί η πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους προμηθευτές, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα παραμείνει αρνητική, όπως τα τελευταία οκτώ τρίμηνα.

Παράλληλα, η Moody’s θεωρεί πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σφιχτή πολιτική, προκειμένου να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων του δημόσιου τομέα.

Στα ρίσκα για την Ελλάδα περιλαμβάνονται από τον οίκο η εύθραυστη πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εφαρμογής του προγράμματος και αστοχιών και η αβεβαιότητα που καλύπτει συνολικά την ευρωζώνη. Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος, είναι οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα αξιολογείται στην κατηγορία C.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v