Εξάμηνης ισχύος η νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους.

Εξάμηνης ισχύος η νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράφηκε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύος έξι μηνών, από τη ΓΣΕΕ, τους Ξενοδόχους, τους Επαγγελματοβιοτέχνες και τους Εμπόρους.

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί παρωδία».

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ αρνήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους για το επίδομα γάμου, αν και σε ανακοίνωσή τους νωρίτερα τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του συνδέσμου θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων αποφασίστηκε μικρή διακοπή - είχε ξεκινήσει νωρίτερα το πρωί στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Νωρίτερα, ο ΣΕΒ από την πλευρά του υποστήριζε ότι τα μέλη του καταβάλλουν ήδη το σχετικό επίδομα και πρότεινε η συζήτηση να διεξαχθεί και επί άλλων θεσμικών θεμάτων, ενώ διαφωνούσε με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, επικαλούμενος σχετική απόφαση της χθεσινής γενικής του συνέλευσης.


Κορκίδης: Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από πρωτόκολλο συμφωνίας  

Με αφορμή την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«…Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο... παρά ένα και με... μείον ένα κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα πρωτόκολλο συμφωνίας και ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.

Δηλώνω ικανοποιημένος αφού οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθεί το κοινωνικό επίδομα γάμου…».


ΓΣΕΕ: Ημέρα νίκης του κοινωνικού διαλόγου

Κερδίσαμε χρόνο για να ανατρέψουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκης σχετικά με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.  

Όπως δήλωσε ο κ. Κιουτσούκης: "Σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον και κάτω από αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε οι κοινωνικοί εταίροι, πλην ΣΕΒ, τη σημερινή κρίσιμη ημέρα να τη μετατρέψουμε από ημέρα ‘‘εθνικής ντροπής’’ σε ημέρα νίκης του κοινωνικού διαλόγου.

Με την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε αφενός κερδίσαμε χρόνο για να ανατρέψουμε με κάθε τρόπο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και αφετέρου διατηρούμε ζωντανό το θεσμό της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Οι μόνιμοι απόντες του κοινωνικού διαλόγου καθώς και οι μόνιμοι απόντες της αγωνίας και των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων θα κριθούν από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών".


ΣΕΒ: "Άδειο πουκάμισο" η Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Μετά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, από το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί.

Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ’ αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει.

Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον. Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα Πρωτόκολλο Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή.

Ο ΣΕΒ αποδεικνύει καθημερινά την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Το αποδεικνύει με τις αμοιβές και συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου. Είναι μία πραγματικότητα που γνωρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά επιμένει να αγνοεί ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός.»


Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι το θεσμικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί έχει αφαιρέσει από την ΕΓΣΣΕ τη δυνατότητα να δρα ως ρυθμιστής της μισθολογικής πολιτικής των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό οι κοινωνικοί εταίροι που υπογράφουν το παρόν ξεκινούν σήμερα διάλογο για την διαμόρφωση ενός νέου προτύπου Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των εργαζομένων και των εργοδοτών και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από τις σημερινές συνθήκες στους χώρους εργασίας. Το νέο αυτό πρότυπο της ΕΓΣΣΕ θα συμφωνηθεί εγκαίρως ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014.

2. Για την κάλυψη του κενού μεταξύ της ημερομηνίας λήξεως της ΕΓΣΣΕ 2010-2013 (που υπογράφηκε την 15-7-2010) και ενάρξεως ισχύος της ΕΓΣΣΕ που θα προκύψει σύμφωνα με το σημείο «1» παραπάνω, συμφωνούνται τα εξής:

(α) Οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

(β) Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν σε συνεργασία με την Πολιτεία προγράμματα ειδικής στήριξης με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια. Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ’ ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις – μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος.

3. Τα μέρη ενεργοποιούν το «ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» που προβλέπεται στο άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ 2008-2009, με θέματα συζήτησης

α) Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
β) Ειδικά θέματα κοινωνικής ασφάλειας
γ) Συγκρότηση κοινού μετώπου των δυνάμεων εργασίας για μία ανταγωνιστική Ελλάδα.
δ) Αξιολόγηση και κοινές προτάσεις σχετικά με Προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης


Δήλωση του Προέδρου της ΟΤΟΕ του Σταύρου Κούκου

Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από τη ΓΣΕΕ, είναι ιδιαίτερης σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους της χώρας στις δοσμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η Σύμβαση αυτή έχει πολιτική και συνδικαλιστική αξία και δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τη διάρκεια ή το περιεχόμενό της, αλλά από τη σημασία που έχει η υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος και της ελπίδας για ενωτική συλλογική δράση που παραμένει ζωντανή για τους εργαζόμενους.

Όσοι δε συμμετείχαν ή κρίνουν με κοντόφθαλμη και μικρόψυχη λογική τη Σύμβαση της ΓΣΕΕ, θα κριθούν στο μέλλον από την ιστορία του εργατικού κινήματος που δεν ανήκει σε παρατάξεις, αλλά στους ανώνυμους εργαζόμενους της εργατοϋπαλληλικής τάξης.


ΔΗΜΑΡ: Κοντόθωρη και συντεχνιακή η στάση του ΣΕΒ

Αιχμές κατά του ΣΕΒ για τη μη υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει:

"Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί θετικό γεγονός την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ στην δυσμενή, πρωταρχικά για τους μισθωτούς, συγκυρία.

H υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τη διατήρηση των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου (10%) αποτελούσε τη στοιχειώδη συνεισφορά των εργοδοτικών οργανώσεων στην κοινωνική συνοχή.

Η επιλογή του ΣΕΒ να διαχωρίσει τη θέση του από τις οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ/ΕΣΕΕ/ΣΕΤΕ και να μην υπογράψει σύμβαση, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, αναδεικνύει μια κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και την ανεργία χώρα μας.

Σε κάθε κλάδο παραγωγής, εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να προχωρήσουν με την άμεση υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων στην διασφάλιση των θεσμικών ρυθμίσεων που έχουν στο παρελθόν υπογράψει".


***Αναλυτική η νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v