Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού πραγματικά κρύβεται η... κρυμμένη ζάχαρη

Το 67% των θερμίδων της πρόσθετης ζάχαρης που προσλαμβάνει καθημερινά ένας ενήλικος προέρχεται από τα τρόφιμα, ενώ μόλις το 33% των πρόσθετων θερμίδων προέρχεται από ροφήματα όπως αναψυκτικά και χυμούς.

Πού πραγματικά κρύβεται η... κρυμμένη ζάχαρη
Μια νέα επιστημονική έκθεση έρχεται να ανατρέψει τις αντιλήψεις μας για την «κρυμμένη» ζάχαρη. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε στις τροφές και όχι στους «συνήθεις ύποπτους», όπως τα αναψυκτικά, βρίσκονται κρυμμένες οι περισσότερες θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή διατροφή των ενηλίκων. Για του λόγου το αληθές συνολικά, το 67% των θερμίδων της πρόσθετης ζάχαρης, που προσλαμβάνει καθημερινά ένας ενήλικας προέρχεται από τα τρόφιμα, ενώ μόλις το 33% των πρόσθετων θερμίδων προέρχεται από ροφήματα όπως αναψυκτικά και χυμούς.

Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την έκθεση-αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησε δεδομένα της μεγάλης επιδημιολογικής Έρευνας για τη Διατροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health and Nutrition Examination Survey-NHANES) από το 2005 ως το 2010, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και σε άρθρο των New York Times.

Αντίστοιχα είναι μάλιστα και τα στοιχεία σε ότι αφορά σε παιδιά και εφήβους στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, όπου το 60% των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα προήλθε από τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, αν και την περίοδο 1999-2008 μειώθηκε σημαντικά και συγκεκριμένα σε ποσοστό 39% η πρόσληψη σακχάρων από αναψυκτικά, τα ποσοστά παχυσαρκίας δεν μειώθηκαν, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα πρόσθετα σάκχαρα και τα αναψυκτικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο στοιχείο της επιδημιολογικής Έρευνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Εξέτασης της Διατροφής, σύμφωνα με το οποίο περισσότερες από τις θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνονται μέσα στο σπίτι και όχι έξω από αυτό (67,2% για τα τρόφιμα και 57,8% για τα ποτά).


Εύκολος στόχος τα αναψυκτικά

«Αν και τα αναψυκτικά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη είναι ο εύκολος στόχος για τις εκστρατείες δημόσιας υγείας, ωστόσο, ευθύνονται, κατά μέσο όρο, μόνο για το ένα τρίτο των πρόσθετων σακχάρων, που καταναλώνει ημερησίως ο μέσος Αμερικανός αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο τα πορίσματα της επιδημιολογικής μελέτης. Στην Ευρώπη δε, μόνο το 3% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε προέρχονται από αναψυκτικά.

Και προσθέτει: «Σχεδόν το 70% των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα, που προσλαμβάνει ένας ενήλικας ημερησίως, προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μαρμελάδες, ψωμί, γλυκά και παγωτά. Πρόσθετα σάκχαρα μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα όπως καρυκεύματα, σάλτσα ντομάτας, ντρέσινγκ για σαλάτες, κράκερ και δημητριακά», για να καταλήξει στο βασικό συμπέρασμα της μελέτης ότι η μεγαλύτερη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων που προσλαμβάνει καθημερινά ένας ενήλικας «κρύβεται» τελικά στα τρόφιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v