Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνία: Όλοι κατά πάντων

Τι συζητήθηκε  στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα «Σύγκλιση σταθερών και κινητών υπηρεσιών για μια ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών». Ο κίνδυνος μονοπωλιακών πρακτικών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Τηλεφωνία: Όλοι κατά πάντων
Το ρυθμιστικό μοντέλο, το ύψος των επενδύσεων που υλοποίησε ο ΟΤΕ, ο λειτουργικός διαχωρισμός υποδομής και υπηρεσίας και το δίκτυο VDSL κυριάρχησαν στη συζήτηση με θέμα «Σύγκλιση σταθερών και κινητών υπηρεσιών για μια ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών» στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ.

Τηλεπικοινωνιακά «πυρά» που εκτοξεύονταν από όλες τις πλευρές με στόχο άπαντες χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που συμμετείχαν στην συζήτηση από την οποία, όμως, δεν απαντήθηκε το βασικό ερώτημα αν οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι πολλοί και θα πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση της αγοράς.


ΟΤΕ: καλύτερα να νοικιάζεις παρά να αγοράζεις

«Η εταιρεία μας θα είναι εδώ και του χρόνου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ Ζαχαρίας Πιπερίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο ΟΤΕ δεν επιδιώκει να μην ρυθμίζεται ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει μεγάλη απόσταση από την πλήρη απορρύθμιση έως την σκληρή εκ των προτέρων (ex ante) ρύθμιση που υφίσταται ο ΟTE.

Ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεταπρατικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι πάροχοι, οι οποίοι ενοικιάζουν τις υποδομές του ΟΤΕ σχολιάζοντας ότι «στην Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερα να είσαι ενοικιαστής παρά ιδιοκτήτης». Μάλιστα ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΟΤΕ ενοικιάζει τις υποδομές του στους παρόχους σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που υποδεικνύει η ΕΕ.

Την αναφορά αυτή δεν άφησε να παραπέσει ο διευθύνων σύμβουλος της HOL Αντώνης Κεραστάρης απαντώντας ότι είναι «σαφώς ευκολότερο το να νοικιάζεις αλλά είναι σαφέστατα και πιο ακριβό». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τιμών στις οποίες πουλά ο ΟΤΕ σημειώνοντας ότι σε μια χώρα που όλα πέφτουν το μόνο που παραμένει «μπετόν» είναι η τιμή του βρόγχου που πουλά ο ΟΤΕ στους εναλλακτικούς.


Επενδύσεις 170 εκατομμυριών από τον ΟΤΕ αν…

Ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ απαντώντας στην κριτική των εναλλακτικών παρόχων ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013 υλοποίησε επενδύσεις μόλις 22 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που τα έσοδά του από την ενοικίαση του δικτύου ανήλθαν σε περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ, απέδωσε σε εποχικούς λόγους τα μειωμένα ποσά των επενδύσεων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι για φέτος ο Οργανισμός προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 170 ευρώ.

Ωστόσο, σημείωσε, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι η εξασφάλιση είναι ότι αυτές θα έχουν επιστροφή (return on investment) αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν σαφέστατες αιχμές κατά του ρυθμιστικού μοντέλου της ΕΕΤΤ.


Το VDSL

Χαρακτηριστική, κατά τον ΟΤΕ, περίπτωση μιας επένδυσης που δεν αξιοποιείται λόγω της ΕΕΤΤ αποτελεί το δίκτυο VDSL.

Η καθυστέρηση στην έγκριση από την ΕΕΤΤ προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία και οι 1.100 νέες καμπίνες VDSL αλλά και ο σχετικά μικρός αριθμός (περίπου 32.000 συνολικά) συνδρομητών που έχει προσελκύσει η νέα υπηρεσία απασχόλησαν επίσης την συζήτηση.

Ο κ. Πιπερίδης παραδέχθηκε ότι αριθμός των συνδρομητών VDSL του ΟΤΕ δεν είναι μεγάλος, υποστήριξε όμως ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα με την έγκριση της ΕΕΤΤ για την λειτουργία των 1.100 καμπινών που έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές με πολύ μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ενώ εξέφρασε την ελπίδα η σε ένα μήνα να έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η ρύθμιση που έγινε στο VDSL δεν λειτούργησε τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της HOL, ενώ ο εκπρόσωπος της Forthnet αμφισβήτησε ευθέως την ανάγκη υλοποίησης του δικτύου κάνοντας λόγο για ενδιάμεσο τεχνολογικό βήμα προς τα δίκτυα νέας γενιάς.


Vodafone: Διαφάνεια στην ρύθμιση

Τη θέση ότι η αγορά δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί εξέφρασε ο Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος, Regulatory Counsel & Corporate Security της Vodafone Ελλάδας ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απορρύθμισης με προϋποθέσεις. Ο κ. Γιαννακόπουλος σημείωσε ότι η λειτουργία της ΕΕΤΤ είναι καλύτερη από τις περισσότερες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.


Wind: Οι… διακοπές του ρυθμιστή

«Νιώθουμε ότι βιώνουμε regulatory holidays το τελευταίο διάστημα σε βάρος του επιπέδου του ανταγωνισμού που έχουμε ως τώρα επιτύχει. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να επικρατήσουν φαινόμενα μονοπωλιακών πρακτικών και συμπίεσης περιθωρίου κέρδους που θα καταστήσουν τους παρόχους από ανταγωνιστές υποδομών, σε μεταπωλητές του δεσπόζοντα παρόχου» σημείωσε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής, WIND Ελλάς

Ο εκπρόσωπος της Wind σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα έχει αφαιρέσει μεγάλο ποσοστό εσόδων από τις εταιρείες. Η αγορά κινητής από τα ψηλά του 2008 έχει χάσει περίπου 2 δισ, που αντιστοιχεί στο 40-50% του μεγέθους της τόνισε σημειώνοντας ότι οι απώλειες αυτές «μεταφέρθηκαν» στον καταναλωτή, ο οποίος απολαμβάνει τις δεύτερες χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.


HOL: ζητά λειτουργικό διαχωρισμό

Ο διευθύνων σύμβουλος της HOL τάχθηκε υπέρ του λειτουργικού διαχωρισμού της υποδομής από την υπηρεσία σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ότι οι πληρώνουν οι καταναλωτές για την υποδομή θα πρέπει να πηγαίνει σε νέα δίκτυα. «Το μοντέλο είναι στρεβλό όταν ο ιδιοκτήτης του δικτύου δεν έχει την υποχρέωση να επενδύει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεραστάρης.


Forthnet: Ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στις υποδομές

Για την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στις υφιστάμενες και μελλοντικές υποδομές έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Forthnet, κ. Γιάννης Καβακλής ο οποίος σημείωσε όταν η εταιρεία υποβάλλει ένα αίτημα στον ΟΤΕ για έναν πελάτη της έχει 30% πιθανότητες να απορριφθεί. «Στην αγορά μας ακόμα δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση του παλιού μονοπωλίου με τους υπόλοιπους παρόχους. Η καθυστέρηση στον τρόπο που επιλύονται τα θέματα, που δίνουν ουσιαστικό πλεονέκτημα στο λιανικό άκρο του κατόχου του ακραίου δικτύου, δημιουργούν συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.


CYTA: Τα προϊόντα σύγκλισης είναι το ζητούμενο

Λάθος στόχευση είναι τα συνδυασμένα πακέτα κινητής και σταθερής αντί για τα πραγματικά προϊόντα σύγκλισης υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της CYTA Ελλάδας Χρίστος Λιμνατίτης, τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί πίεση στα περιθώρια κέρδους. Ο κ. Λιμνατίτης τόνισε ότι η CYTA κινείται προς την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v