Αποτρεπτική η γραφειοκρατία για το χαράτσι

Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται για την απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ είναι άκρως αποτρεπτικές.Ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 1,5 εκατ. φορολογούμενους.

Αποτρεπτική η γραφειοκρατία για το χαράτσι
Μακρύ και δύσκολο δρόμο έχουν να διανύσουν οι... τολμηροί που θα ζητήσουν από την εφορία να απαλλαγούν από το φετινό «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται είναι άκρως αποτρεπτικές, ενώ πολλές από τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται για την απαλλαγή δεν πληρούνται από την πλειονότητα όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Έτσι, ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 1,5 εκατ. φορολογούμενους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γολγοθάς ξεκινάει από τον Ιούνιο, οπότε και θα ταχυδρομηθούν οι πρώτοι λογαριασμοί με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013. Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά την πληρωμή του «χαρατσιού» στη ΔΕΗ και παράλληλα να αρχίσουν το τροχάδην για να μαζέψουν τα δικαιολογητικά, με στόχο να τα καταθέσουν από τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ξεκινήσουν οι εφορίες να δέχονται τις αιτήσεις των δικαιούχων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν και 10 ευρώ για την υποβολή της αίτησης.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους διεκδικούν «ελαφρύνσεις», απαλλαγή ή περισσότερες δόσεις για την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 (ΕΕΤΑ) περιέχει πολλά ψιλά γράμματα και παγίδες.

Απώτερος στόχος ο περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων, καθώς η τρόικα δεν είδε από την αρχή με καλό μάτι τις γαλαντομίες κοινωνικού χαρακτήρα που επιχειρεί η τρικομματική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι δεν θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος.

Όσοι λοιπόν ζητήσουν απαλλαγή η μειωμένο τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Η πρώτη δόση από το φετινό ΕΕΤΑ θα καταβληθεί τον επόμενο μήνα, αλλά οι εφορίες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για απαλλαγή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

-Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2013 ή το εκκαθαριστικό σημείωμα ώστε να αποδείξουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους το 2012 δεν ξεπέρασε τα 6.000 ευρώ (άγαμος) ή τα 8.000 (έγγαμος), ή και παραπάνω (1.000 ευρώ για κάθε παιδί), εάν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 20 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, εάν δεν δοθεί καμιά παράταση.

-Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ στην εφορία για να υποβάλει την αίτηση, η οποία μπορεί και να μη γίνει δεκτή. Το «δεκάρικο» καταβάλλεται για να διακοπεί το «χαράτσι» από τη ΔΕΗ και να περάσει στην εφορία.

-Το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή πρέπει να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του αιτούντος. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

-Εφόσον η αίτηση για απαλλαγή ή περικοπή του «χαρατσιού» γίνει δεκτή, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει στον δικαιούχο όσα χρήματα έχει πληρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά προβλέπεται να δοθούν μέσω επιστροφής φόρου. Όποιος όμως οφείλει στην εφορία μάλλον δεν θα τα πάρει ποτέ στα χέρια του καθώς θα προηγηθεί συμψηφισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v