ΕΕ: Τριπλασιασ?μός τέλους ΑΠΕ από τον Ιούνιο

«Πολιτικές αντιστάσεις» στην επιβολή ενδεχόμενων αυξήσεων μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούλιο, βλέπει η Ε.Ε. στην ενέργεια. Οι απαιτήσεις για τα τέλη των ΑΠΕ και ΔΕΣΦΑ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΕΕ: Τριπλασιασ?μός τέλους ΑΠΕ από τον Ιούνιο
Η ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η αποδέσμευση (unbundling) του ΔΕΣΦΑ από τη μητρική ΔΕΠΑ, επισημαίνει η έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ενέργειας.
 
Αναφορικά δε με την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούλιο και την μετατροπή του σε κοστοβαρή, η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη «πολιτικών αντιστάσεων» για την επιβολή ενδεχόμενων αυξήσεων.

Ως εκ τούτου, συνιστά να ενθαρρυνθεί η είσοδος και άλλων παικτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει η δεσπόζουσα επιχείρηση (ΔΕΗ) τα προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα μειωθεί και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.

Ειδικότερα για τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, η έκθεση παραθέτει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, όπως μείωση στις ταρίφες, παράταση της ειδικής εισφοράς επί των πωλήσεων των ΑΠΕ, τροποποίηση του μηχανισμού υπολογισμού της ΟΤΣ (χονδρικής τιμής κλπ).

Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι το κυριότερο μέσο για την εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2014, θα είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα (μεσοσταθμικά), σε 27 ευρώ και μάλιστα από τον επόμενο μήνα.
 
Μάλιστα η έκθεση αξιολογώντας τα επιμέρους μέτρα, που εφαρμόστηκαν ή θα εφαρμοστούν, υπολογίζει ότι το 50% του τελικού αποτελέσματος (μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ), θα προέλθει από την αύξηση του τέλους επί των λογαριασμών.

Ωστόσο εμμέσως εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα εγγυηθούν τη διατήρηση της ισοσκέλισης του λογαριασμού σε μακροπρόθεσμη βάση.

Έτσι και με δεδομένο ότι η ειδική «εισφορά αλληλεγγύης» λήγει τον Ιούνιο του 2015, θα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ετησίως, η έκθεση κάνει αναφορά στην έναρξη συζητήσεων μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των παραγωγών φωτοβολταϊκών, για την επίτευξη μιας εθελοντικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει σταθερή μείωση του βαθμού απόδοσης των επενδύσεων (IRR), ώστε να μειωθούν οι ανάγκες τους για εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν λάβει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για την επίτευξη του στόχου αυτού, καθοριστικό ρόλο έχουν οι δανείστριες τράπεζες.

Αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν με την χρονική παράταση των δανειακών συμβάσεων, ώστε να μειωθεί και το ποσό των δόσεων που καταβάλλουν οι επενδυτές.

Από όσο γνωρίζει το euro2day, προκαταρκτικές συζητήσεις έγιναν για το θέμα αυτό κατά τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να καταλήξουν, ενώ τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών, υπολογίζονται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Τέλος η έκθεση επισημαίνει τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο unbundling του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος επιπλέον βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης. Όπως δε τονίζει χαρακτηριστικά, η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει να λάβει το πιστοποιητικό του ανεξάρτητου διαχειριστή, το οποίο προβλέπεται από το Νόμο 4001 και την κοινοτική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v