Ολλανδικό ενδιαφέρον για προμήθεια αερίου

Τη δραστηριοποίησή του στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σχεδιάζει η Ολλανδική Gunvor. Κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας, για την απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Ολλανδικό ενδιαφέρον για προμήθεια αερίου
Τη δραστηριοποίησή της στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σχεδιάζει η Ολλανδική Gunvor, εταιρεία με έντονη παρουσία σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ, στη διύλιση πετρελαίου, παραγωγή λιθάνθρακα και εμπορία φυσικού αερίου.

Στις αρχές Μαΐου, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας, για την απόκτηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.

Η απόφασή της αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί συμπληρωματική στην στρατηγική ανάπτυξής της στην περιοχή, καθώς η ίδια εταιρεία συγκαταλέγεται στις περίπου 20 που δήλωσαν επισήμως την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν χωρητικότητα στον αγωγό ΤΑΡ, ενώ ήδη δραστηριοποιείται στην Τουρκία συμμετέχοντας στην εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Enerco, θυγατρική του ομίλου Akfel.

Η ίδια εταιρεία, την οποία ίδρυσαν το 1997 ο νορβηγός Torbjorn Tornqvist με τον Ρώσο Gennady Timchenko, διαθέτει επίσης τερματικό (δεξαμενές) αργού και προϊόντων πετρελαίου δυναμικότητας 120.000 κ.μ. στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ελέγχει δύο διυλιστήρια ημερήσιας δυναμικότητας 110.000 βαρελιών το καθένα, στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο και στο Ιngolstadt της Γερμανίας κοντά στο Μόναχο. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κινείται στα επίπεδα των 90 δισ. δολαρίων (2011), ενώ συμμετέχει και σε κοινοπραξία έρευνας πετρελαίου στο ρωσικό τμήμα της Κασπίας.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, διαθέτουν μόνο εννέα εταιρείες στην Ελλάδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ, όπως και η ελβετική Αxpo και η ιταλική Edison, οι οποίες συμμετέχουν στα σχέδια του αγωγού ΤΑΡ και του Ελληνοιταλικού.
 
Ωστόσο εκτός της ΔΕΠΑ, προμήθεια πραγματοποιεί μόνο η Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, μέσω εισαγωγών LNG. Επίσης, λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά, μεγάλοι καταναλωτές βρίσκονται σε επαφή με τουρκικές εταιρείες για την εισαγωγή ποσοτήτων αερίου αγωγού, μέσω της διασύνδεσης με την Τουρκία στην οποία υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα.

Ηδη με πρόσφατο νόμο της γειτονικής χώρας, επιτράπηκε σε τουρκικές εταιρείες να πραγματοποιούν εξαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v