Ελάχιστο όριο για τη δήλωση τόκων από καταθέσεις

Φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους. Ως όριο θα ορίζονται τόκοι από 250 ευρώ. Τι θα συμβεί με τους συνδικαιούχους.

Ελάχιστο όριο για τη δήλωση τόκων από καταθέσεις
Στην υιοθέτηση ορίου 250 ευρώ προκειμένου να περαστούν στη δήλωση τα έσοδα από τους τόκους των καταθέσεων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους. Σήμερα άνοιξε και επίσημα η διαδικασία των δηλώσεων με την ενεργοποίηση του Taxisnet. 

Φέτος οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά θα δηλώσουν τα έσοδα από τους τόκους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα, θα ορίζεται ως όριο για να ισχύσει η υποχρέωση τα 250 ευρώ. Στην ίδια εγκύκλιο θα διευκρινίζεται τι συμβαίνει όταν ένας τραπεζικός λογαριασμός έχει συνδικαιούχους και θα αποσαφηνίζεται αν αναγράφεται στη δήλωση το προ φόρων ή το καθαρό μετά φόρους ποσό των τόκων.

Το πρόβλημα για τους πολίτες είναι ότι καλούνται να υποστούν μία ακόμα ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν βεβαιώσεις για τους τόκους που έχουν λάβει από τις καταθέσεις τους.

Οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους του προηγούμενου έτους στη ΓΓΠΣ λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να απευθυνθούν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Την ίδια ώρα, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, όπως ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης. Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο, αλλά φέτος η συμπλήρωσή του γίνεται υποχρεωτική.

Στα φετινά εισοδήματα θα μπει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 1% και θα φθάνουν κλιμακωτά έως και το 4%. Σε περίπτωση όπου ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος, όπως μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια, τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η εδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισέπραξε το 2012 τόκους 12.000 ευρώ θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 1% (120 ευρώ). Αν παράλληλα είχε εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μπει στις 22.000 ευρώ και ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει με συντελεστή 2% (440 ευρώ).

Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334, στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν αναπάντεχες επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.


Ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων

Υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου θα κατατίθενται από φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις, πλην συγκεκριμένων και αυστηρών περιπτώσεων που θα αποφασίζει ο ίδιος ο έφορος.

Σύμφωνα με κατεπείγουσα Εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυαραγάνη, οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις είτε από τους ίδιους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 (όπως έχουν ενημερωθεί από τα αρχεία της ΓΓΠΣ) και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxis net.

Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

Όσον αφορά τις δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία, ενώ στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Οι κωδικοί των χρηστών του TaxisNet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.


Χειρόγραφα θα την υποβάλλουν …

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΓΓΠΣ ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.


Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν να υποβάλουν χειρόγραφα τη φορολογική δήλωση στην περίπτωση όπου το εισόδημά τους προέρχεται από μία πηγή και δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ.

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του Δημοσίου δηλώνουν ότι, παρά τη θέλησή τους να είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, καθώς αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών εντύπων, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν καν ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις φετινές δηλώσεις, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε έντυπα ούτε βιβλιάριο οδηγιών συμπλήρωσης.

Ενώ υπάρχει διάταξη που απαλλάσσει τους χαμηλοσυνταξιούχους από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στην κατάργησή της και υποχρεώνει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Εκτός του ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το διαδίκτυο αποτελεί άγνωστη γη, αυτοί θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν και να στείλουν τις δηλώσεις τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (Π.Ο.Π.Σ.) εκτός από την επιστολή στον πρωθυπουργό (στάλθηκε στις 17 Μαΐου) ενημέρωσε σχετικά και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Στις επιστολές αυτές επισημαίνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς θα συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αφού δεν τους έχουν σταλεί τα σχετικά έντυπα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου, η δε προσφυγή σε λογιστές είναι αδύνατον να γίνει λόγω οικονομικών δυσκολιών που καθιστούν αδύνατη την καταβολή αμοιβών σε τρίτους.

Ζητούν δε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επιτρέψει και φέτος στους συνταξιούχους να υποβάλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι οι οποίοι, παρά τη θέλησή τους, δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το 2012».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v