Η μάχη μεριδίων στο λιανεμπόριο & τα...statistics

Φουντώνει η μάχη των μεριδίων στο λιανεμπόριο, με δύο αλυσίδες να διεκδικούν την πρώτη θέση. Πώς όμως είναι δυνατόν δύο αλυσίδες να είναι πρώτες; Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι τι μετράει η μία ή η άλλη εταιρία ερευνών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η μάχη μεριδίων στο λιανεμπόριο & τα...statistics
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών IRI, η αλυσίδα Μαρινόπουλος είναι πρώτη στην αγορά των σούπερ μάρκετ με μερίδιο 22,8%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr ο τζίρος της ξεπέρασε πέρυσι τα 2 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος, επικαλούμενα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Nielsen, δήλωσαν ότι η αλυσίδα τους είναι πρώτη στην αγορά με μερίδιο 23% και τζίρο 1,7 δισ. ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν σε μια συγκεκριμένη αγορά δύο αλυσίδες να είναι πρώτες, και μάλιστα με διαφορετικά μερίδια. Μια λογική εξήγηση θα μπορούσε να είναι τι μετράει η μία ή η άλλη εταιρία ερευνών. Δηλαδή, πώς ορίζει η IRI και πώς ορίζει η Nielsen τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την IRI, η αγορά των σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ανήλθε σε αξία στο ύψος των 8,6 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς όλα τα καταστήματα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν τουλάχιστον 2 ταμειακές μηχανές.

Στη μέτρηση της IRI, όπως είναι λογικό, δεν συμπεριλαμβάνονται η Lidl (hard discounter, άρα δεν είναι σούπερ μάρκετ), οι αλυσίδες Cash & Carry (χονδρεμπόριο) ούτε τα convenience stores. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι η IRI μετράει όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Nielsen, με την οποία το euro2day.gr επικοινώνησε από χθες, άλλα μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση, μετρά σύμφωνα με πληροφορίες τα καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. (εκτός των καταστημάτων της αλυσίδας Σκλαβενίτης) στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου, προσδιορίζοντας την αξία αυτής στα 8,994 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v