Δίκη Άκη:Απερρίφθη το αίτημα για ΚΥΣΕΑ

Aποχωρεί από τη δίκη ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Το δικαστήριο απέρριψε για πολλοστή φορά το αίτημα του πρώην υπουργού για κλήτευση των πρώην μελών ΚΥΣΕΑ (μεταξύ των οποίων ο Κ. Σημίτης) ως μαρτύρων στη δίκη.

Δίκη Άκη:Απερρίφθη το αίτημα για ΚΥΣΕΑ
Aποχωρεί από τη δίκη μέχρι να κληθούν τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ (μεταξύ των οποίων ο Κ. Σημίτης) ως μάρτυρες ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Η παρουσία μου εδώ σε ρόλο θεατή δεν είναι αναγκαία. Όταν ασχοληθούμε με θέματα ουσίας θα είμαι και πάλι παρών. Στο μεσοδιάστημα θα μου επιτρέψετε να απόσχω σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και μην το πάρετε ως ασέβεια. Δεν έχω άλλο τρόπο», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, οι συνήγοροί του θα παρακολουθούν τη διαδικασία.


Οι διάλογοι

Πρόεδρος:
«Την ουσία θα σας τη μεταφέρουν οι συνήγοροί σας;»

Τσοχατζόπουλος: «Ποια ουσία;»

Πρόεδρος: «Αυτή είναι η άποψή σας. Εμείς δεν αποκλείσαμε το ΚΥΣΕΑ. Εσείς αδημονείτε. Κάθε θέμα στην ώρα του. Εσείς θέλετε άλλη ροή της διαδικασίας. Είναι δικαίωμά σας να τηρήσετε άλλη στάση, αν θέλετε»


Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε επίθεση και σε βάρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου και εξαιτίας εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ στο τέλος της ζωής του έφθασε σε εξιλασμό και διάλυση, για να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα κατέφυγε σε απαράδεκτες διαδικασίες εξόντωσης εσωκομματικών του αντιπάλων», είπε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας «ότι από το 2010 εξελίσσεται μια σκευωρία εναντίον μου είτε στο κοινοβούλιο είτε στα media. Κατασκεύασαν την εικόνα του ενόχου».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα δωροδοκίας «εκτός αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δωροδοκήθηκαν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συμβεί γιατί ακολουθείται μια διαφανής και εγγυημένη διαδικασία, με πρακτικά που συνοδεύουν τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ».


Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε για πολλοστή φορά μέχρι νεωτέρας το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για κλήτευση των πρώην μελών ΚΥΣΕΑ προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες στη δίκη που διεξάγεται.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε επί του αιτήματος κρίνοντας ότι είναι πρόωρο, και κατά συνέπεια απέρριψε το αίτημα για άμεση διακοπή της δίκης.

Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Σαχπατζίδη, Γ. Ηρειώτη, ο οποίος κατήγγειλε ως παράνομη την ενέργεια του ανακριτή να διαβιβάζει έγγραφα στο δικαστήριο τα οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο, είναι εις γνώση του πολλούς μήνες πριν.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να τα αξιολογήσει σε βάθος χρόνου.

Την απόφαση του Άκη Τσοχατζόπουλου να αποχωρήσει από τη διαδικασία σχολίασαν με τοποθετήσεις τους ενώπιον της Έδρας οι δύο εισαγγελείς.

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Τακτική Εισαγγελέας Γ. Αδιλίνη, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε: «Έχει γίνει πολύς λόγος για τη φύση αυτής της δίκης. Εγώ να πω ότι πρόκειται για δίκη διαφθοράς κρατικού αξιωματούχου. Το λαϊκό αίσθημα αξιώνει ο κατηγορούμενος να βγει παλικαρίσια, να σταθεί απέναντι τους δικαστές του, να αντικρούσει τις κατηγορίες και να μας πείσει ότι είναι αθώος».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος έκανε έκκληση στους συνηγόρους υπεράσπισης να βοηθήσουν στην εξέλιξη της διαδικασίας και να μην επαναφέρουν αιτήματα που έχουν απορριφθεί. «Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε ακόμα στον πρώτο μάρτυρα».

Ως προς την αποχώρηση του Άκη Τσοχατζόπουλου επισήμανε: «Είναι δικαίωμά του να αποχωρήσει, ωστόσο θα έπρεπε να είναι εδώ, έστω κι αν βάλει ωτοασπίδες ή λύνει σταυρόλεξα, θα έπρεπε να είναι εδώ ως φυσική παρουσία γιατί εδώ θα εκδοθεί η απόφαση. Ούτε στο Κοινοβούλιο, ούτε στα κανάλια».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Έδρας Χρήστος Κατσιάνης, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός είναι πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση και αναρωτήθηκε: «Τις σκιές αυτές που έχουν δημιουργηθεί πώς θα τις ξεδιαλύνουμε, διά της σιωπής;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v