Exotix: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τρία σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία εξετάζει ο Gabriel Sterne της Exotix. Ποιο συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης. Τι σημαίνει για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Exotix: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα
Καθώς φρενάρει το ράλι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπου οι τιμές των τίτλων τετραπλασιάστηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο οικονομολόγος της Exotix, Gabriel Sterne, εξετάζει το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Κατά τον Sterne, υπάρχουν τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία:

Το πρώτο, που συγκεντρώνει πιθανότητες 50%, είναι αυτό της ανάκαμψης της Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο τα οικονομικά στοιχεία της χώρας και η πολιτική είναι θετικά, και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούν στο 5,5% και των 30ετών στο 6%.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό του «συρσίματος», όπου η οικονομία ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό και οι απογοητευτικές ειδήσεις από το εσωτερικό της χώρας αντισταθμίζονται από τις παγκόσμιες πιέσεις στα assets με υψηλές αποδόσεις. Αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αποδόσεις των 10ετών και των 30ετών ομολόγων θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδά τους.

Τέλος, είναι το σενάριο «κοντά στην έξοδο», όπου η πολιτική αστάθεια και η «ακραία πίεση εντός της ελληνικής κοινωνίας» προκαλούν βουτιά των τιμών και εκτίναξη των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων στο 24%. Αυτόσυγκεντρώνει πιθανότητα 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v