Ιαν 22 2014

Τρέχουν οι αποδόσεις της Dromeus στην Κύπρο!

Τρέχουν οι αποδόσεις της Dromeus στην Κύπρο!

Ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο θέσεων σε κυπριακά κρατικά και τραπεζικά ομόλογα έκτισαν κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα funds της Dromeus Capital, καταγράφοντας ήδη αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική, που εφάρμοσαν και στην Ελλάδα, τα funds της Dromeus μπήκαν στην Κύπρο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επενδυτών έφευγε και οι τοπικοί επενδυτές ήταν βαριά ...λαβωμένοι από το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Οι επενδύσεις ξεκίνησαν, με κυπριακά κρατικά ομόλογα. H Dromeus έκτισε σημαντική θέση σε κρατικά ομόλογα λήξης 2020, θεωρώντας υπερβολή την απόδοση άνω του 12% στην οποία διαπραγματευόταν τότε.

Σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 8% καθώς οι εισροές που υπήρξαν στις αγορές της Ευρωπεριφέρειας άγγιξαν και την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, η Dromeus μπήκε και στον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα αγόρασε με discount της τάξης του 50% από πωλητές υπό πίεση (stressed sellers), ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Ελληνικής Τράπεζας.

Κάποια από αυτά τα έχει κρατήσει ποντάροντας στο γεγονός ότι το ποσοστό που κατέχουν, συνολικά, τα hedge funds αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος».

Τα υπόλοιπα τα μετέτρεψε σε CoCos (Contingent Convertible) αποδεχόμενη την προαιρετική προσφορά ανταλλαγής που είχε υποβάλει η Ελληνική Τράπεζα στους κατόχους ομολόγων Tier I και Tier II.

Επέλεξε, δε, την έκδοση με κουπόνι 10% και όχι αυτή με 11% καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι έπεται στην περίπτωση που απαιτηθεί υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές ( πτώση του Core Tier I κάτω από ένα προκαθορισμένο ποσοστό).

Η Ελληνική όχι μόνο πέτυχε να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά έχει επιδείξει και την αμυντικότερη συμπεριφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες ως προς τη φυγή εσωτερικών κεφαλαίων.

Παρ ότι προς το παρόν δεν εισπράττει τόκους καθώς λόγω συντηρητικότητας η Ελληνική διακρατά τη ρευστότητά της, η Dromeus αισθάνεται ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης και ως εκ τούτου εξετάζει ήδη τις επόμενες επενδύσεις...

Αν κρίνουμε από τη σειρά που ακολούθησε στην Ελλάδα το επόμενο asset class θα είναι οι μετοχές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v