Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εντολή» για ψαλίδι 50% στα επιτόκια προθεσμιακών

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ απαιτούν να πέσουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις στο 2%. Ζητούν "μηδενισμό" στο ταμιευτήριο. Πρεσάρισμα ΔΝΤ και για φθηνότερα εταιρικά δάνεια. Tο… χρονοδιάγραμμα.

«Εντολή» για ψαλίδι 50% στα επιτόκια προθεσμιακών

Σκληρή πίεση δέχονται από τους δύο πυλώνες της τρόικας, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών για άμεση μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις, προκειμένου να σταματήσει το «πάρτι» των υψηλών αποδόσεων -με αιχμή τις προθεσμιακές- και να ευθυγραμμιστούν τα επιτόκια που δίνονται στην ελληνική αγορά με τα αντίστοιχα που προσφέρουν οι τράπεζες της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συντάσσεται με την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις, ωστόσο επιμένει για μείωση στα επιτόκια των δανείων που δίνονται προς τις επιχειρήσεις, ώστε να αρχίσει να ξαναζεσταίνεται η αγορά.

Οι δανειστές, λοιπόν, απαιτούν από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε μείωση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθετικών λογαριασμών από το 4,5% κατά μέσο όρο που είναι σήμερα στο 2% σταδιακά εντός των επόμενων 12 μηνών.

Επίσης, τα επιτόκια ταμιευτηρίου πρέπει κατά τη γνώμη τους να πλησιάσουν το μηδέν από 0,50% μέσο όρο που διαμορφώνονται σήμερα.

Η ελληνική πλευρά φέρεται ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και σε μικρή μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων και αμέσως μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκινήσει η νέα επιτοκιακή πολιτική.

Ενδεικτικός της πίεσης που ασκεί η τρόικα είναι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε επί του θέματος στέλεχος της Κομισιόν, το οποίο στις τελευταίες συναντήσεις σημείωσε: «Τα επιτόκια που δίνετε στις καταθέσεις προθεσμίας είναι αντίστοιχα με αυτά τα οποία δίνουν τα τραπεζικά συστήματα τριτοκοσμικών χωρών. Τα επιτόκια που δίνουν στους προθεσμιακούς λογαριασμούς οι τράπεζες στη Γαλλία και στη Γερμανία διαμορφώνονται στο 1,5%. Εσείς είστε κάπου στη μέση στο 4,5% μέσο όρο, αρχίστε να τα μειώνετε».

Ξεκαθάρισμα του ανταγωνισμού

Στην ανάγκη της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στις καταθέσεις βοηθά «το καθάρισμα της αγοράς», που δεν είναι άλλο από την απόσυρση μέσω εξαγορών των μικρών τραπεζών, κυρίως των κυπριακών, οι οποίες πυροδοτούσαν τον ανταγωνισμό δίνοντας επιτόκια που ξεπερνούσαν ακόμη και το 5,5%-6%, προσελκύοντας ικανοποιητικό κομμάτι των καταθέσεων.

«Η απορρόφησή τους από τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκαταστήσει την ισορροπία στην αγορά και διορθώνει στρεβλώσεις», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Στον προβληματισμό, όμως, που προκύπτει για το αν η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις θα οδηγήσει σε φυγή προς άλλες αγορές, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν πως «είναι δύσκολο εκτός από εκείνους που διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε εξωτικούς προορισμούς».

Στην Ελβετία, αναφέρουν, τα επιτόκια που δίνονται για καταθέσεις ύψους 300-500.000 ευρώ είναι της τάξεως του 0,50% και το μόνο πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια και η ανωνυμία. Όσο για το ενδεχόμενο μεταφοράς σε αμερικανικές τράπεζες, σημειώνουν ότι κι εκεί τα επιτόκια είναι λίγο πάνω από το μηδέν, καθώς ακολουθούν την τάση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου.

Ως ανασταλτικό παράγοντα μεταφοράς χρημάτων στις αμερικανικές τράπεζες αναφέρουν και την απαίτηση των Αμερικανών να δηλωθούν τα πάντα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του εν δυνάμει πελάτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v