Διά... ροπάλου η μείωση των τιμών στην εστίαση

Tο υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει αγορανομική διάταξη για να περάσει η επικείμενη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων αν τελικά πει το "ναι" η τρόικα. Αντίθετη στο μέτρο μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Διά... ροπάλου η μείωση των τιμών στην εστίαση

Αγορανομική διάταξη προκειμένου να πιέσει τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης να περάσουν την επικείμενη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μπορεί το υπουργείο να μην έχει τη δυνατότητα να επιβάλει διά νόμου τη μείωση των τιμών, σχεδιάζει όμως να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις του κλάδου στους τιμοκαταλόγους τους να αναρτούν την τιμή με ΦΠΑ 23% και τη νέα τιμή με ΦΠΑ 13% όταν και όποτε ο ΦΠΑ στην εστίαση πέσει, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές, όπως επικαλούνται υψηλόβαθμα στελέχη του.

Στο μέτρο αντιτίθεται μερίδα επιχειρηματιών του κλάδου οι οποίοι βλέπουν πίσω από τη σπουδή του υπουργείου για ενημέρωση των καταναλωτών την ανάγκη της κυβέρνησης να αποδείξει ότι οι τιμές στην Ελλάδα υποχωρούν. 

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, οι εταιρείες του κλάδου δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών τους όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ, αντιθέτως, όπως ανέφερε στο Euro2day, απορρόφησαν αυτήν την αύξηση, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει και σε σημαντική μείωση των τιμών στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή το προϊόν τους.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ανατιμήσεις στα προϊόντα που αγοράζουν – τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η τιμή του κοτόπουλου το κιλό κατά 30 λεπτά και 7% η τιμή των αναψυκτικών και των ποτών - αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους, οι οποίοι έχουν γονατίσει την αγορά».

Μοναδική πάντως περίπτωση να μειωθούν οι τιμές, όπως εκτιμά ο ίδιος, είναι να αλλάξει η ψυχολογία, να αυξηθεί η κατανάλωση και άρα ο όγκος και να έλθει η πτώση των τιμών.

Σημειώνεται ότι από το φθινόπωρο του 2011 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του υψηλού ΦΠΑ στον κλάδο, έχουν χαθεί περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, ο τζίρος έχει υποχωρήσει πάνω από 50%, ενώ στις 5.000 υπολογίζονται τα λουκέτο στον κλάδο. 

Εκτός όμως από τις εταιρείες του χώρου, σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις τόσο στα έσοδα του κράτους τα οποία λόγω πτώσης της κατανάλωσης έχουν μειωθεί όσο και σε επίπεδο εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας. Και όχι μόνο αυτό. Όπως καταγγέλλουν παράγοντες του κλάδου, η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη, ενώ την ανιούσα έχει πάρει η ανασφάλιστη εργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v