Επίδομα θέρμανσης:Διεύρυνση κριτηρίων θέλουν οι εταιρίες

Η επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης δεν πρέπει να συνδυαστεί με «τιμωρία» των καταναλωτών. Τη θέση αυτή εκφράζουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Επίδομα θέρμανσης:Διεύρυνση κριτηρίων θέλουν οι εταιρίες

O στόχος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την εξίσωση του ειδικού φόρου του θέρμανσης. Ωστόσο η επίτευξη του στόχου, δεν πρέπει να συνδυαστεί με «τιμωρία» των καταναλωτών. Ιδίως αυτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και έχουν πληγεί από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι πρώτιστο μέλημα για την κυβέρνηση, πρέπει να γίνει η διεύρυνση των προϋποθέσεων για την διανομή του επιδόματος θέρμανσης.

Τις θέσεις αυτές εκφράζουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών μέσω του Συνδέσμου τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εμμένουν στη θέση τους για εξίσωση των ειδικών φόρων, παρά το ότι το συγκεκριμένο μέτρο προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον κλάδο και επιδείνωσε την οικονομική θέση των εταιρειών.

Για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, οι εταιρείες σημειώνουν ότι από την εφαρμογή του μέτρου την χειμερινή περίοδο, διαπιστώθηκε σημαντική καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης. Επίσης τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ετέθησαν ήταν αυστηρά, ενώ παρατηρήθηκε έλλειμμα πληροφόρησης και μη έγκαιρη πληροφόρηση για τη δυνατότητα λήψης επιδόματος και τον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κοινωνική ένδεια και τις οικονομικά εξαντλημένες αντοχές εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, οδήγησαν στην «αποξένωση» των καταναλωτών από τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης και τη γενικευμένη – και βεβιασμένη - στροφή τους σε άλλες μη αποτελεσματικές ή ρυπογόνες μορφές θέρμανσης όπως τζάκια, pellets, κλπ, με επιβαρυντικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Για αποκατάσταση της ομαλότητας στο θέμα αυτό, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας, προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:

• Εξέταση της δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με την ΕΕ, για την κατ΄εξαίρεση εφαρμογής στην Ελλάδα μειωμένου ενιαίου Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης κάτω από το χαμηλότερο επίπεδο των 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (για μείωση και του κόστους μεταφορών) από 23% στο 13%, όσο δηλαδή ισχύει για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται και η άνιση μεταχείριση των καταναλωτών.

Επανεξέταση των προϋποθέσεων - κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με διατήρηση μόνο των κριτηρίων εισοδήματος αυξημένων κατά 50%.
Αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις.
• Εξαίρεση από κάθε κριτήριο για όσους καταναλωτές είναι άνεργοι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
• Επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος προς τους δικαιούχους.

• Αποτελεσματικότερη ενημέρωση των καταναλωτών αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισθέντος.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι τώρα, καταγράφεται σταθερή άνοδος της κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, που αποτελεί μία απόδειξη της συμβολής του μέτρου εξίσωσης των ειδικών φόρων στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Ωστόσο η πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε στο 70% με βάση στοιχεία των εταιρειών για το πρώτο τετράμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v