Πώς το Δημόσιο γίνεται… κληρονόμος

Μόνο από τη βελτίωση της διαχείρισης των περίπου 15.000 εθνικών κληροδοτημάτων, η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα στα 10 δισ. ευρώ, οι επιτελείς στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι θα προκύψουν πρόσθετα δημοσιονομικά οφέλη.

Πώς το Δημόσιο γίνεται… κληρονόμος

Έσοδα στη μεγάλη δεξαμενή των κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, αλλάζοντας το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο και βελτιώνοντας τον διαχειριστικό έλεγχο, για να μπορέσει να εισπράξει μέρος από τα 4 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζεται η αξία περίπου 3.000 κληρονομιών.

Το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών που δόθηκε για διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει ότι εντός δύο ετών από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί κληρονόμος οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν στο Δημόσιο, ενώ το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία θα φθάνει τις 10.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μητρώου στο οποίο θα καταγραφεί κάθε μία περιουσία αυτής της κατηγορίας ξεχωριστά, ενώ θα επιτρέπεται η on-line πρόσβαση σε αυτό για κάθε ενδιαφερόμενο.

Μόνο από τη βελτίωση της διαχείρισης των περίπου 15.000 εθνικών κληροδοτημάτων, η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα στα 10 δισ. ευρώ, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά οφέλη.

Από το προωθούμενο νομοθέτημα προκύπτει ακόμα ότι:

-Από τη στιγμή που θα ορίζεται κηδεμόνας για μια σχολάζουσα κληρονομιά, αυτός θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να εντοπίσει νόμιμους κληρονόμους. Αν παρέλθει η διετία χωρίς να βρεθεί κληρονόμος, τότε η περιουσία θα περνά αυτομάτως στο Δημόσιο. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω περιουσίες καταλήγουν σήμερα στο Δημόσιο αφού περάσουν 10 ή ακόμα και 30 χρόνια.

-Δημιουργούνται Εθνικό Μητρώο Κληροδοτημάτων και Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών, στα οποία θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία σε μια προσπάθεια για την καλύτερη παρακολούθηση της διαχείρισης αυτών των περιουσιών.

- Συστήνεται μητρώο εκκαθαριστών κοινωφελών περιουσιών, εκτελεστών διαθηκών, διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών ή ιδρυμάτων και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών. Το μητρώο αυτό θα περιλαμβάνει νομικούς και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση για να αναλαμβάνουν τα παραπάνω καθήκοντα.

- Ελεγκτικές εταιρίες θα αναλαμβάνουν τους διαχειριστικούς ελέγχους για τα εθνικά κληροδοτήματα.

- Αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους διαχειρίζονται κληροδοτήματα και δεν παρουσιάζουν ετήσια οικονομικά στοιχεία. Το χρηματικό πρόστιμο ορίζεται στα 10.000 ευρώ.

- Καθιερώνεται εισφορά 0,5% επί των εσόδων των περιουσιών των εθνικών κληροδοτημάτων, ώστε να καλύπτονται οι αμοιβές όσων τα διαχειρίζονται και τα ελέγχουν.

-Επιταχύνονται οι διαδικασίες μίσθωσης διαφόρων ακινήτων που περιλαμβάνονται σε κληροδοτήματα.

-Εκσυγχρονίζεται και διευρύνεται το φάσμα των χρηματοοικονομικών εργαλείων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του διαχειριστή της κοινωφελούς περιουσίας, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v