Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Έκδοση ομολόγου το 2014

Η Ελλάδα σχεδιάζει να λήξει τον 4ετή αποκλεισμό της από τις αγορές μέσω μιας μικρής έκδοσης ομολόγου το επόμενο έτος δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας. Προέβλεψε ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014.

Στουρνάρας: Έκδοση ομολόγου το 2014

Η Ελλάδα σχεδιάζει να λήξει τον τετραετή "αποκλεισμό" της από τις διεθνείς αγορές μέσω μιας έκδοσης ομολόγου το επόμενο έτος, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις στο Reuters. "Θα είναι μικρή έκδοση", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Η χώρα δεν χρειάζεται να "σηκώσει" μεγάλο ποσό διότι τα κεφάλαια που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ έχουν βελτιώσει το προφίλ χρέους της." Οι πληρωμές επιτοκίων έχουν υποχωρήσει αισθητά, μεγάλο μέρος των πληρωμών έχουν μεταφερθεί για το μέλλον και έτσι η έκδοση θα είναι μικρή", πρόσθεσε ο υπουργός οικονομικών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για το "Grexit" ο κ. Στουρνάρας απάντησε: "Πιστεύω πως ναι. Έχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ και τώρα οι πολιτικές μας παράγουν αποτελέσματα".

Ο ίδιος τόνισε ότι "ακόμα δεν έχουμε βγει από το τούνελ, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν καλά, τα πράγματα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα".

Όσον αφορά τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη το 2013 ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι "στα οικονομικά δεν υπάρχει μαύρο και άσπρο, εμείς λέμε 4,2% και η κεντρική τράπεζα 4,6%.".

"Η διαφορά είναι μικρή" τόνισε, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Παράλληλα προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Επισήμανε πάντως ότι οι ρυθμοί θα είναι κάτω από το 1%.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης θα αποτελέσει ο τομέας των εξαγωγών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωράει σύμφωνα με τον σχεδιασμό. "Θα επιτύχουμε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ για φέτος", υπογράμμισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμες τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΣΠΑ και ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι αναμένονται εξελίξεις την άλλη εβδομάδα.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν αυτό το μήνα κάτω από το 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Το Μάρτιο του 2012 είχαν εκτοξευτεί στο 41%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση από τους δανειστές το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v