Χατζηδάκης: "Στο τέλος δεν θα χάσουμε κονδύλια"

Μέτρα για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των εγγυητικών, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μην χαθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Εκτιμήσεις για συνδρομή και της Γερμανίας στο Επενδυτικό Ταμείο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χατζηδάκης: Στο τέλος δεν θα χάσουμε κονδύλια
"Στο τέλος της ημέρας δεν θα χάσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ" αυτό είπε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι ορισμένοι βραδυπορούντες, δηλαδή προγράμματα που έχουν μείνει πίσω, ίσως χάσουν κονδύλια.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά επιδιώκεται όπως σημείωσε, να λυθούν. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και μέτρα για την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση σχετικά με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Για να συμπληρώσει ότι ο μαραθώνιος συνεχίζεται.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα από την την 20η θέση μεταξύ των 27 στις απορροφήσεις, βρίσκεται εφέτος στην 8η θέση, με το ποσοστό της απορρόφησης να φτάνει στο 56,7%.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου τα προγράμματα όπως αυτό της ψηφιακής σύγκλισης ή της διοικητικής μεταρρύθμισης με την αναθεώρηση που θα γίνει ενδέχεται να χάσουν κονδύλια. Η αναθεώρηση εξαρτάται από τα περιθώρια που θα δώσει στην χώρα η ΕΕ και θα γίνει το Φθινόπωρο.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τους αυτοκινητοδρόμους η διαδικασία προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, αναμένεται η έγκριση από τις τράπεζες, ενώ σχετικά με τα 181 έργα σημαίες σε 65 εξ αυτών έχουν μπει στο μικροσκόπιο και στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ενώ στόχος είναι να απενταχθούν έργα που μένουν στάσιμα.

Εν τω μεταξύ πρόσθετη μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2014-2015 κατά 800 εκατ. ευρώ προσφέρει στην Κυβέρνηση η παράταση κατά τα έτη αυτά που δικαιώματος αυξημένης Κοινοτικής συνδρομής στο 95% στα έργα του ΕΣΠΑ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναφορικά με το Επενδυτικό Ταμείο, η ιδέα έχει πλέον ωριμάσει στους κόλπους της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, υπάρχει όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει συνδρομή της Γερμανικής πλευράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v