Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φίλιππας: Υπάρχουν σημάδια εξόδου από την κρίση

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, τόνισε. Οι προκλήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο απαιτούν αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, εξωστρέφεια και εμπορική και επενδυτική συνεργασία με τις ανερχόμενες δυνάμεις του πλανήτη

Φίλιππας: Υπάρχουν σημάδια εξόδου από την κρίση

Υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι η χώρα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας, μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική Συνοχή και Οικονομική Κρίση: Δεδομένα, Μαθήματα, Προοπτικές Ανάπτυξης».

Όπως σημείωσε η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και οι προκλήσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό κόσμο απαιτούν αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, εξωστρέφεια και εμπορική και επενδυτική συνεργασία με τις ανερχόμενες δυνάμεις του πλανήτη (Κίνα, Ινδία, Ρωσία).

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Μητράκος (Ερευνητής, Τράπεζα της Ελλάδος) παρουσίασε τη δομή και τα χαρακτηριστικά των εναλλακτικών κοινωνικών δεικτών (κίνδυνος φτώχειας, ανισότητα κ.ά.) με έμφαση στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα, αλλά και την αναδιανεμητική επίδραση των κοινωνικών δαπανών.

Στην ομιλία του, ο Μάνος Ματσαγγάνης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επικεντρώθηκε στην έννοια του κοινωνικού κράτους και στην κοινωνική προστασία στην εποχή της κρίσης. Σημείωσε το γεγονός ότι η οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα είναι πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια και αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών του Ελληνικού κράτους.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο παρουσίασε τις πτυχές της άτυπης κοινωνικής προστασίας και το σημαντικό ρόλο της οικογένειας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιρροής της πραγματικής κοινωνικής προστασίας από μια αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες αλλά και στους εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης μιας κοινωνικής κρίσης.

Η ημερίδα

Οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν αφορούσαν πρώτον, τα κοινωνικά δίκτυα προστασίας στην εποχή της κρίσης, δεύτερον την ευημερία, τους θεσμούς και την κοινωνική συνοχή, και τέλος την κρίση ως εφαλτήριο για αλλαγές νοοτροπίας με κατεύθυνση την υιοθέτηση ενός νέου εξωστρεφούς οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα προσδώσει στην Ελληνική Οικονομία αειφόρο ανάπτυξη.

Οι εισηγητές που έλαβαν μέρος ήταν ο κος Θεόδωρος Μητράκος (Ερευνητής, Τράπεζα της Ελλάδος), ο κος Μάνος Ματσαγγάνης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η κα Αντιγόνη Λυμπεράκη (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο), η κα Ολυμπία Καμινιώτη (Διευθύντρια Ανάλυσης Αγοράς Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού), ο κος Γιώργος Χριστοδούλου (Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας), η κα Θεώνη Σταθοπούλου (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), ο κος Αρίστος Δοξιάδης (Εταίρος στο Openfund), η κα Βενετία Κουσία (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Manpower Group Greece) και ο κος Νικόλαος Φίλιππας (Πρόεδρος Δ.Σ. & Επιστημονικός Διευθυντής, ΚΕΠΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v