ΕΚΤ: Ζητά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ

Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι αλλαγές στη διοίκηση του ΤΧΣ υποστηρίζει η ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι απαιτείται πιο ξεκάθαρη διάκριση των αρμοδιοτήτων των δύο διοικητικών οργάνων του Ταμείου.

ΕΚΤ: Ζητά αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να προσδιοριστούν με πιο ξεκάθαρο τρόπο οι αρμοδιότητες των οργάνων λήψης αποφάσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σχόλιο της για το νόμο που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα για την ενίσχυση της διοίκησης του Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Ταμείο διοικείται αποτελεσματικά και ανεξάρτητα.

Σε σχόλιο που δημοσίευσε στις 29 Μαϊου η ΕΚΤ, καλωσόρισε την προσθήκη δύο ανεξάρτητων μελών στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και τις τροποποιήσεις που διασφαλίζουν ότι διοικείται με βάση το ιδιωτικό δίκαιο. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει πιο ξεκάθαρος ο ρόλος των δύο διοικητικών οργάνων.

"H EKT εκτιμά ότι, ενώ οι διατάξεις βελτιώνουν σε κάποιο βαθμό τη λειτουργιά του ΤΧΣ, δεν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανεξάρτητης και αποτελεσματικής εκπλήρωσης της αποστολής του ΤΧΣ" σημειώνεται στην γνώμη που εξέδωσε η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εξέφρασε ενστάσεις για το γεγονός ότι το επταμελές εποπτικό όργανο έχει "μεγαλύτερες εξουσίες λήψης αποφάσεων" από το τριμελές εκτελεστικό όργανο του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ συγκροτήθηκε το 2010 με διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία, έχοντας σαν στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της χώρας και να καλύψει το κόστος για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων τραπεζών.

Το γενικό του συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, επιβλέπει την εκτέλεση των έργων του Ταμείου. Ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου δίνει αναφορά στο γενικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ μια πιο ξεκάθαρη διάκριση των αρμοδιοτήτων των δύο διοικητικών οργάνων του ΤΧΣ θα ενίσχυε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

"Το πλαίσιο του ΤΧΣ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δύο διοικητικά όργανα έχουν ίση συμμετοχή στις αποφάσεις που λαμβάνει το ΤΧΣ, ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι τα όρια των αρμοδιοτήτων τους είναι ξεκάθαρα" ανέφερε η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v