EBEA: Βράβευση του Jean Claude Juncker

Το ΕΒΕΑ τίμησε την Τρίτη τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker, για την πολύχρονη προσφορά του στην Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πολιτικούς ηγέτες όπως ο κ. Juncker, δήλωσε ο Κ. Μίχαλος.

EBEA: Βράβευση του Jean Claude Juncker

Τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρο του Eurogroup κ. Jean-Claude Juncker τίμησε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ερμής» του ΕΒΕΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος επέδωσε στον κ. Juncker τιμητικό μετάλλιο, για την πολύχρονη προσφορά του στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ευρώπης.

Το μετάλλιο αυτό απονέμεται από το ΕΒΕΑ σε υψηλά διακεκριμένες προσωπικότητες και εξέχοντες αρχηγούς για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του Έθνους, καθώς και σε προσωπικότητες που υπηρετούν το σκοπό της επιχειρηματικότητας.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup κ. Juncker εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμητική διάκριση από το ΕΒΕΑ και έκανε ιδιαίτερη μνεία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να επιτελούν τα Επιμελητήρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Juncker τόνισε ότι η Επιμελητηριακή κοινότητα είναι αυτή που προσπαθεί για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας και απαιτείται να μην αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα να έχει σημαντική χρηματοδότηση για να συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, δε θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού, παρά τις εισηγήσεις της τρόικας, καθώς τα επόμενα χρόνια η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος θα έχει εξυγιανθεί.

Ο κ. Juncker αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, από τη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν έχει επιλυθεί στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών και των θυσιών δεν έχουν φτάσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τραγικό, όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό της ανεργίας των νέων, που φθάνει στην Ελλάδα στο 60%. Μάλιστα, μιλώντας γενικότερα για τους ανέργους στην Ευρωζώνη, είπε ότι σχηματίζουν το 18ο κράτος της. Υπενθύμισε δε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η διάθεση κονδυλίου ύψους 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, εξέφρασε το θαυμασμό του για τη χώρα μας και τις προσπάθειές της, λέγοντας ότι «Πετύχατε στις προσπάθειές σας με εξυπνάδα, ευφυΐα και με την καρδιά σας. Πίσω από τους αριθμούς είστε Έλληνες και αξίζετε πολλά».

Νωρίτερα, προλογίζοντας τον κ. Juncker, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε:

«Έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρο του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker.

Υποδεχόμαστε έναν πολύτιμο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού, στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης.

Υποδεχόμαστε, κυρίως, έναν σπουδαίο Ευρωπαϊστή ηγέτη, ο οποίος τίμησε και τιμά το όραμα και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη.

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πολιτικούς ηγέτες όπως ο κ. Juncker. Χρειάζεται ισχυρές φωνές υπέρ της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης και της συνένωσης δυνάμεων.

Η ένταση, το βάθος και οι συνέπειες της κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη, δεν οφείλονται μόνο στις δομικές αδυναμίες που συνόδευσαν το σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης. Οι αδυναμίες αυτές πράγματι υπάρχουν και οφείλουν να αντιμετωπιστούν.

Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε η ευρωπαϊκή ιδέα οφείλεται στην ανάδυση μιας διχαστικής και λαϊκίστικης ρητορικής. Μιας ρητορικής που στηρίχθηκε σε προσβλητικά στερεότυπα και στην αναζήτηση εξωτερικών ενόχων και εχθρών. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όχι μόνο επιδείνωσαν την κρίση, αλλά δημιούργησαν το έδαφος για την ενίσχυση ακραίων πολιτικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές για τη συγκρότηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού, είναι ανάγκη να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αποκατάσταση ενός ενωτικού κλίματος.

Να μην αφήσουμε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική κρίση, να γίνει εργαλείο στα χέρια των λαϊκιστών. Να μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει η κρίση ως όχημα για την αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού οράματος. Να μη γίνει αφορμή για να ξεχαστούν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινό όραμα. Το οποίο θα διαπερνά τους λαούς της Ευρώπης και θα εκφράζεται από υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες. Θα εκφράζεται με συνέπεια, με πράξεις και όχι με λόγια.

Φωτεινό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει η πολιτική παρουσία, ο λόγος και το έργο του κ. Juncker.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού εκτιμά τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση της σοβαρότερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Η Ελλάδα ανέλαβε να υλοποιήσει το αυστηρότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Ένα πρόγραμμα του οποίου τα λάθη και τις αστοχίες αναγνωρίζουν σήμερα ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές τους. Ένα πρόγραμμα το οποίο προκάλεσε βαθιά ύφεση και βίαιες αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.

Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας στάθηκε όρθια. Κατάφερε να διαψεύσει όσους στοιχημάτιζαν στην καταστροφή της. Και συνεχίζει να προσπαθεί, με στόχο την ανάκαμψη. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, εξακολουθεί να πιστεύει στο ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Και οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά την εφιαλτική πραγματικότητα που βίωσαν και βιώνουν, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Αυτό το γεγονός πιστεύω ότι αποτελεί τη σημαντικότερη δικαίωση της στάσης σας και της στήριξης που παρείχατε όλο αυτό το διάστημα στη χώρα μας.

Ως ελάχιστη αναγνώριση από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, σας απονέμουμε σήμερα το Μετάλλιο Διακεκριμένης Προσωπικότητας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σας ευχαριστούμε. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να είστε σύμμαχος της Ελλάδας, στην προσπάθεια για ανάκαμψη και στη διεκδίκηση πολιτικών που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να εκφράζετε δυναμικά το όραμα μιας συνεκτικής, αλληλέγγυας, Ενωμένης Ευρώπης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v