Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νομοσχέδιο για τη... ΝΕΡΙΤ

Με προσωρινό όνομα ΝΕΡΙΤ o νέος οργανισμός, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τι προβλέπει για διοίκηση, εργαζόμενους και έλεγχο. Από τρεις πηγές τα έσοδα. Όλο το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για τη... ΝΕΡΙΤ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Όπως αναφέρεται, η επωνυμία της εταιρείας είναι ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (στο εξής ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.). Ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ύστερα από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου, που για το σκοπό αυτό θα διεξαγάγει έρευνα αγοράς.

Σύμφωνα με τον Σίμο Κεδίκογλου η ΝΕΡΙΤ θα εκπέμψει σε λίγες εβδομάδες, πιθανόν ως τα τέλη Αυγούστου. 

Με βάση το νομοσχέδιο, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, κατά τη λειτουργία της, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα. Διαθέτει πλήρη προγραμματική και συντακτική ανεξαρτησία.

Με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.
Το στρατηγικό σχέδιο είναι δεκαετές και περιλαμβάνει τους γενικούς αναπτυξιακούς  στόχους της εταιρείας, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων της και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Πόροι της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι:

α. Έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας. 

β. Έσοδα από διαφημίσεις.

γ. Έσοδα από κάθε άλλη πηγή.

Το εποπτικό συμβούλιο θα είναι 7μελές και αυτοί που το απαρτίζουν δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι ή προμηθευτές της εταιρείας ή μέλη της κυβέρνησης. Θα επιλέγει διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη του δ.σ.

Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει πέντε μέλη και θητεία πενταετίας.

Ο έλεγχος της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. ως προς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την τήρηση των προγραμματικών υποχρεώσεων θα γίνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση. Στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ανατίθεται η εποπτεία της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την από 27.10.2009 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 Προβλέπεται επίσης επιτροπή δεοντολογίας. 

Το προσωπικό

Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού καθορίζονται ανάλογα με τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα και τα καθήκοντα που αυτό ασκεί, και ειδικότερα με την ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με τη ΝΕΡΙΤ-Α.Ε.

 

* Δείτε το νομοσχέδιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v