Μαύρα πρωτοσέλιδα & δελτία στα ελληνικά για ΕΡΤ

Σοκαρισμένα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ. Liberation και Humanite κυκλοφόρησαν με μαύρο πρωτοσέλιδο. Δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι ΑRTE. Πως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Μαύρα πρωτοσέλιδα & δελτία στα ελληνικά για ΕΡΤ

Έντονη είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με μαύρα πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται στα ελληνικά, αντικατοπτρίζει το μεγάλο σοκ στην Ευρώπη και κυρίως στη γαλλική κοινωνία για το κλείσιμο μίας κρατικής τηλεόρασης.

Το γαλλογερμανικό κανάλι Arte σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του στα ελληνικά. Πρόκειται για τηλεοπτικό κανάλι του Στρασβούργου το οποίο μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ζωντανή ταυτόχρονη μετάδοση στα ελληνικά. Μάλιστα στην κεντρική του ιστοσελίδα έχει ανεβάσει μια ειδική έκδοση του απογευματινού δελτίου, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, ενώ έχει μια φωτογραφία με το σήμα της ΕΡΤ με φόντο την ακρόπολη, σημειώνοντας: «Αλληλεγγύη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, της οποίας η μετάδοση διακόπηκε με βάρβαρο τρόπο».

 

Η γαλλική Libération, κυκλοφόρησε με μαύρο εξώφυλλο στο οποίο αναρωτιέται: «Ποιος έσβησε την τηλεόραση;» «Μετά την αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης στη μάχη κατά της λιτότητας, Αθήνα και Βρυξέλλες πετάνε η μία το μπαλάκι στην άλλη για το ποιος έχει την ευθύνη του μέτρου» γράφει η εφημερίδα. Με μαύρο εξώφυλλο κυκλοφόρησε και η γαλλική Humanité με τίτλο: «Ελλάδα: μαύρη οθόνη πάνω από τη δημοκρατία».

 

Πολλές, αλλά πιο λιτές και χωρίς συναισθηματισμούς, οι αναφορές στον γερμανόφωνο Τύπο. «Η Ελλάδα κλείνει τον δημόσιο σταθμό της» είναι ο τίτλος της Zeit που συμπληρώνει «Τέσσερα κανάλια, 26 ραδιοσταθμοί, 2.600 εργαζόμενοι. Πολύ ακριβό, λέει η κυβέρνηση.» όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το Spiegel γράφει: «Ο λόγος της απόφασης θα πρέπει να είναι οι μεγάλες πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό το χρόνο θα πρέπει να απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση παρακαλεί για περισσότερο χρόνο. Μια πιθανότητα να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος είναι το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοσταθμού».

«Σκληρό χτύπημα για τα ελληνικά μίντια» χαρακτηρίζει η Kölner Stadt Anzeiger το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τα προγράμματα είναι «μια τυπική περίπτωση απίστευτης σπατάλης» σύμφωνα με το αιτιολογικό της κυβέρνησης.

«'Σπατάλη': Η Αθήνα κλείνει το δημόσιο ραδιοσταθμό» είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία επισημαίνει: «Η απόφαση θέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια νέα δοκιμασία, διότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίστασή τους.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v