Η πρόταση Σαμαρά για την δημόσια τηλεόραση

Εισήγηση για γρήγορη επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Επιτροπή ευρείας αποδοχής θα επιλέξει μικρό αριθμό εργαζομένων. Θα υπάρχει ενημερωτικό πρόγραμμα. "Περιμένω στάση ευθύνης από τους αρχηγούς", τονίζει. Αρνητική η πρώτη αντίδραση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση Σαμαρά για την δημόσια τηλεόραση

Την πρόταση του για την λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή. 

Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας.

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ 

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις του Α. Σαμαρά, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το κίνημα έχει διατυπώσει δημόσια τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια. "Η δήλωση του κ.Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σ΄αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ", τονίζουν χαρακτηριστικά. 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς, που τονίζουν ότι η πρόταση Σαμαρά ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις προτάσεις του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη. Σημειώνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι προς τη στάση τους να επαναλειτουργήσει άμεσα και με πλήρες πρόγραμμα η ΕΡΤ. 
 
Η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του ορισμού μίας επιτροπής κύρους που θα εξετάσει μοντέλα του εξωτερικού και θα εφαρμόσει το καλύτερο για την αναδιάρθρωση και την καλύτερη λειτουργία της ΕΡΤ στη συνέχεια, αλλά όλα αυτά, με τη δημόσια τηλεόραση σε λειτουργία.
 
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος έγραψε στο Twitter: «Η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με πλήρες πρόγραμμα! Όλες οι αλλαγές-αναδιαρθρώσεις με την ΕΡΤ ανοιχτή. Άμεση άρση της ΠΝΠ».

"Αυτή η ΕΡΤ είναι αμαρτωλή - Προνόμια τέλος"

Την πρόθεσή του να βάλει τέλος στην σπατάλη και τη διαφθορά επανέλαβε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους. Κάποιοι νομίζουν ότι οι δημόσιοι οργανισμοί ανήκουν σε πανίσχυρες συντεχνίες. Κάποιοι νομίζουν ότι η δημοκρατία είναι ό,τι μπορούμε να αρπάξουμε. Τα δικαιώματα είναι ιερά αλλά τα προνόμια τα απολαμβάνουν μόνο λίγοι στην πλάτη των πολλών».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «δεν είναι παραταξιακή υπόθεση μόνο η μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας αγκαλιάζει πια το σύνολο του ελληνικού λαού και γι’ αυτό κάποιοι δεν μπορούν να το καταπιούν ότι είμαστε σε αυτή την πορεία για την Ελλάδα του αύριο».

Ειδικότερα για την ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βρεθήκαμε με έναν δημόσιο οργανισμό που ήταν σύμβολο διαφθοράς και σπατάλης. Δεν το λέμε μόνο εμείς το έλεγαν και εκείνοι μέχρι χθες. Πολλοί προσπάθησαν να την εξυγιάνουν και δεν τα κατάφεραν. Είχαμε σκάνδαλα που θα τα μάθει ο λαός μας. Ήδη ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε έρευνα για την ΕΡΤ. Αυτή η ΕΡΤ είναι αμαρτωλή. Τα προνόμια τέλος. Η αδιαφάνεια τέλος. Οι σπατάλες τέλος».

«Και για να κρατηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τις στηρίξει ο λαός. Και εμείς αποδεικνύουμε ότι και τα κότσια και τη βούληση έχουμε ότι θα τα βάλουμε με τους προνομιούχους και τις συντεχνίες. Εμείς ενώνουμε τους Έλληνες δεν τους διχάζουμε. Παλεύουμε για το καλό όλων των Ελλήνων ακόμη και εκείνων που είναι απέναντι μας. Δεν τα βάζουμε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Δεν έχουμε ανάγκη να αντιδικούμε με κανέναν. Και ο κόσμος είναι μαζί μας εφόσον περιμένει από εμάς δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα. Και σε αυτές τις ώρες σύνεση», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί και πάλι για το θέμα της ΕΡΤ από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο την Κυριακή το πρωί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v