Τράπεζες: Η τύχη του Τ.Τ. καθορίζει το νέο χάρτη

Τα 2+1 κλειδιά για το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το ενδεχόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η περίπτωση διεκδίκησης μόνο από ελληνικές τράπεζες, τα κριτήρια και οι τριβές. Ποια είναι τα σενάρια, οι «καραμπόλες».

Τράπεζες: Η τύχη του Τ.Τ. καθορίζει το νέο χάρτη
Κομβικό ρόλο στον τελευταίο γύρο αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη κατέχει το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης θα προκαλέσει σειρά καραμπόλες στον κλάδο, αναδιατάσσοντας τους συσχετισμούς και την ανθρωπογεωγραφία.

Όπως έγραψε το Euro2day, το ΤΧΣ προσέλαβε την Goldman Sachs με το διττό ρόλο διερεύνησης ενδιαφέροντος και συμβούλου πώλησης, ώστε να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για το «νέο Τ.Τ.».

Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού αλλάζει από μόνη της τα δεδομένα για το Ταμιευτήριο. Και αυτό γιατί προσθέτει τον παράγοντα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους, που αν μετουσιωθεί σε μία ή περισσότερες αξιόπιστες προσφορές τότε θα έχουμε την πρώτη επιτυχή ιδιωτικοποίηση ελληνικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι αρχές είναι απόλυτα ξεκάθαρες γι' αυτό το ενδεχόμενο. Η κοινή γραμμή είναι ότι αν υπάρξει προσφορά από αξιόπιστο ξένο (όμιλο ή fund) θα προτιμηθεί γιατί θα πρόκειται για κίνηση η οποία θα βελτιώσει το καλό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι τούδε διερεύνηση δεν έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον για το Τ.Τ. από την πλευρά των ξένων. Οι συνθήκες, άλλωστε, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ και η μίνι κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ αύξησαν κατά τι το ρίσκο χώρας και την επιφυλακτικότητα των ξένων.

Η δυστοκία που προκαλούν οι τρέχουσες συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα να εκφραστεί η άποψη ότι ο διαγωνισμός πρέπει να παραταθεί κατά μερικούς μήνες. Αυτό όμως απορρίπτεται από την τρόικα, η οποία πιέζει για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ολοκλήρωση των κινήσεων αναδιάταξης του τραπεζικού κλάδου εντός του Ιουλίου.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει στην εκδήλωση, έστω και στο παρά πέντε, ενδιαφέροντος για το Τ.Τ. από ξένα funds, που έχουν αναλάβει, ήδη, ελληνικό κίνδυνο (Third Point, PPF- Smejc) και παρακολουθούν ζεστά σειρά περιπτώσεων για νέες επενδύσεις.

«Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για δουλειές στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμμετάσχουν και στις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διευκολυνθεί η επενδυτική τους δραστηριότητα.

Τα κριτήρια για τις εγχώριες τράπεζες

Αν η διερεύνηση ενδιαφέροντος στο εξωτερικό παραμείνει άκαρπη, τότε η τύχη του Τ.Τ. θα κριθεί σε εγχώριο επίπεδο.

Η Alpha, η Εθνική και η Eurobank είναι βέβαιο ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι η Eurobank θα υποβάλει και προσφορά, ενώ για τις άλλες δύο η υποβολή ή όχι προσφοράς θα κριθεί από την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων και της θέσης του Τ.Τ.

Στην περίπτωση όπου το ενδιαφέρον για το Τ.Τ. περιοριστεί σε εγχώριο επίπεδο, κομβικό σημείο για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα είναι τα κριτήρια επιλογής της καλύτερης προσφοράς. Θα αποτελέσουν κυρίαρχο κριτήριο οι συνέργειες που θα προκύπτουν ή η οικονομική προσφορά που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες;

....οι τριβές και οι καραμπόλες

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει. Με δεδομένο ότι όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, είτε εξ ολοκλήρου (Eurobank) είτε μερικώς (ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς), οι συνέργειες θα πρέπει να αποτελούν το βασικό κριτήριο. Άλλωστε, ακόμη και στις τράπεζες που εξασφάλισαν συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου για στρατηγικά θέματα, όπως οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις.

Το θέμα των κριτηρίων προκαλεί, ήδη, τριβές μεγαλύτερες και από αυτές του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού πώλησης καθώς ξεπερνά την τύχη του Τ.Τ. και αφορά το πώς θα αναδιαμορφωθεί συνολικά ο χάρτης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Από το ποια ελληνική τράπεζα θα «αγοράσει» το νέο Τ.Τ. θα κριθούν και τα επόμενα ζεύγη.

Αν το Τ.Τ. εξαγοραστεί από τη Eurobank, η Εθνική θα περιοριστεί σε ρόλο εφεδρείας για τυχόν διασώσεις που θα απαιτηθούν σε μη συστημικές τράπεζες. Η τρόικα ευνοεί, όπως όλα δείχνουν, αυτό το σενάριο, με σκοπό η νέα τράπεζα (Eurobank - T.T.) να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς μέχρι τα τέλη του έτους, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα την καλύψει ξένος -ή ξένοι- επενδυτής.

Αν αντίθετα το Τ.Τ. καταλήξει σε μία εκ των Alpha Bank, Εθνικής τα δεδομένα αλλάζουν γιατί θα πρέπει να αποφασιστεί αν η Eurobank θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ως συστημική τράπεζα ή θα πρέπει να περιοριστούν οι συστημικοί πόλοι σε τρεις.

Η προίκα του Τ.Τ.

Ο αγοραστής του Τ.Τ. όχι μόνο θα ενισχύσει σημαντικά τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις, λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας του Ταμιευτηρίου, αλλά θα έχει και αξιοσημείωτες συνέργειες από τη μείωση κόστους χρηματοδότησης και τις ισχυρές προβλέψεις και καλύψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρά την «προίκα» των υψηλών καταθέσεων, η προηγούμενη απόπειρα πώλησης έδειξε ότι κομβικό σημείο είναι ο αριθμός του προσωπικού του και πόσοι τελικώς θα αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του επικείμενου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Οι όροι του προγράμματος αναμένεται να εγκριθούν εντός των προσεχών ημερών.

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v