ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά διαπραγμάτευση με Ρώσους για τιμές φ.α.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, "για την αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου", τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ.

ΕΒΙΚΕΝ: Ζητά διαπραγμάτευση με Ρώσους για τιμές φ.α.

Πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό αναμένει η βιομηχανία προκειμένου να σταματήσει να χρεώνεται στην Ελλάδα το φυσικό αέριο ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, «για την αναδρομική μείωση του κόστους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και να εξομοιωθεί η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στα επίπεδα της τιμής των ηλεκτροπαραγωγών».

Οι αναφορές της ΕΒΙΚΕΝ γίνονται στον απόηχο των αποκαλύψεων του euro2day στις 10 Ιουνίου για το καπέλο που επιβάλλεται από τους παραγωγούς αερίου κατά τις πωλήσεις τους στη ΔΕΠΑ, το οποίο μεταφέρεται στην κατανάλωση, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

Για το θέμα αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Alexander Medvedev, που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο διεθνές ενεργειακό πρακτορείο Platts, οι μεγάλοι Ευρωπαίοι πελάτες της (E.on, GDF Suez, ENI κ.ά.), μετά από διαπραγματεύσεις, πέτυχαν επιστροφές της τάξεως των 3,3 δισ. δολαρίων για το 2012 και μειώσεις τιμών στα μακροχρόνια συμβόλαιά τους για το 2013 που εκτιμώνται σε 800-900 εκατ. δολάρια».

«Στη χώρα μας, αντίθετα», τονίζεται στην ανακοίνωση, «η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα 4 τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ φόρων) υψηλότερη από την μέση ευρωπαϊκή τιμή».

Για το θέμα των τιμών, επίσης, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους θεσμικούς επενδυτές, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, τονίζοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι ζήτημα καθαρά πολιτικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνεται η διαχείρισή του στα διοικητικά στελέχη της δημόσιας επιχείρησης.

Επιχειρηματολόγησε δε υπέρ της εμπλοκής της πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι η Gazprom για παράδειγμα αποτελεί βραχίονα της ρωσικής κυβέρνησης, ασκεί πολιτική και άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολιτικούς όρους από την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Τέλος και ο κ. Μυτιληναίος, οι εταιρείες του οποίου αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στη χώρα, ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγμάτευσης της ΔΕΠΑ με την Gazprom για μείωση των τιμών. Εφόσον μάλιστα δεν υπάρξει αποτέλεσμα, προβλέπεται προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις και στη διαδικασία που ακολούθησαν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σαχίνης: Από το Μάρτιο συζητάμε με Gazprom

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση της τιμής του Φυσικού Αερίου έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο και εξελίσσονται σε καλό κλίμα ανεξάρτητα από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης.

Η ΔΕΠΑ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσε στη ρωσική GAZPROM θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Σαχίνης και προσθέτει:

«Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε καλό κλίμα ανεξάρτητα από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι και το 2011 μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε μείωση της τιμής του Φυσικού Αερίου από τη GAZPROM η οποία μετακυλήθηκε στους πελάτες της ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το 2012 μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε μείωση της τιμής Φυσικού Αερίου και από άλλον προμηθευτή, η οποία ομοίως πέρασε στους πελάτες της ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της με γνώμονα πάντοτε το όφελος του Έλληνα καταναλωτή και το συμφέρον της Εθνικής μας Οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v