Business Insider: Πώς καταστράφηκε η Ελλάδα

Η αποτυχία των μέτρων που επέβαλε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση ήταν προδιαγεγραμμένη, εκτιμά το Business Insider. Ανεξέλεγκτη η πτώση του ΑΕΠ λόγω της αύξησης των φόρων. Το κούρεμα χρέους ήταν η μόνη βιώσιμη λύση.

Business Insider: Πώς καταστράφηκε η Ελλάδα

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ κατέστρεψαν την οικονομία της Ελλάδας, υποστηρίζει σε άρθρο του το Business Insider, τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε ένα καθοδικό σπιράλ ύφεσης.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τον Ιούλιο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε να περικόψει 6,915 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του 2010 και να αυξήσει τα έσοδα από φόρους κατά 9,95 δισ. ευρώ.

Τελικά, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου κατάφερε να επιβάλλει μέτρα από την πλευρά των εσόδων ύψους 5,97 δισ. ευρώ.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο πολλαπλασιαστών για τις περικοπές και τις αυξήσεις φόρων το Business Insider υπολογίζει ότι το σύνολο της πτώσης του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, οφείλεται στα μέτρα που απαίτησε η τρόικα και εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από τα 241,638 δισ. ευρώ το 2009 στα 220,025 δισ. ευρώ το 2010. Οι περικοπές δαπανών που εφάρμοσε η κυβέρνηση ευθύνονταν για το 19% της πτώσης του ΑΕΠ και οι αυξήσεις φόρων για το 81%.

Σύμφωνα με το Business Insider, η κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ ήταν τέτοια που η ελληνική κυβέρνηση συγκέντρωσε το 2010 τόσα έσοδα όσα θα είχε συγκεντρώσει και χωρίς καμία αύξηση στους φόρους. Και αυτό γιατί το ΑΕΠ θα ήταν πολύ υψηλότερο.

Το Βusiness Insider, επικαλούμενο πρόσφατο άρθρο του Barry Eichengreen, υποστηρίζει ότι ήταν ήδη ξεκάθαρο από το πρώτο μισό του 2010 ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι έπρεπε να αναδιαρθρωθεί χωρίς καθυστέρηση.

Αν η Ελλάδα είχε διαγράψει τα δύο τρίτα του χρέους της, θα ήταν σε θέση να μειώσει το κόστος για την εξυπηρέτησή του, να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα γλίτωνε από τους τόκους για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να μειώσει τους φόρους αντί να τους αυξήσει και να τονώσει τις επενδύσεις.

Χωρίς τα οφέλη μιας ευεργετικής νομισματικής πολιτικής για την αντιστάθμιση των καταστροφικών συνεπειών της προσέγγισης της τρόικας, η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ήταν σίγουρη, τονίζει το Business Insider.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v