Γερμανικό σχέδιο για ρευστότητα σε ελληνικές ΜμΕ

Το άνοιγμα δύο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων Γερμανίας. Στόχος η χρηματοδότηση ΜμΕ. Το χρονοδιάγραμμα και τα ερωτήματα. Προωθείται και το Επενδυτικό Ταμείο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Γερμανικό σχέδιο για ρευστότητα σε ελληνικές ΜμΕ
Απάντηση στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, και δη οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ευελπιστεί να δώσει η Ένωση Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να λειτουργήσει σε πρώτη φάση δύο υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Georg Fahrenschon, μιλώντας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Στόχος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είναι να προσφέρει τη συνδρομή της στην άμεση δημιουργία δικτύου τοπικών τραπεζών στα πρότυπα των Γερμανικών Ταμιευτηρίων. Σε πρώτη φάση εξετάζεται η δημιουργία δύο μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο, η λειτουργία των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τοποθετείται ακόμη και πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το μοντέλο που προτείνεται στοχεύει ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι οργανωμένο τοπικά, οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό, που δεν θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους.

Επιπλέον, δρομολογείται η ίδρυση Συνδέσμου Ταμιευτηρίων στην Αθήνα, που θα συντονίζει τη συνεργασία και την ίδρυση νέων ιδρυμάτων. Το όλο επιχειρηματικό σχέδιο αναμένεται να εξετασθεί εκ νέου με τον κ. Heinrich Haasis, πρόεδρο του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ταμιευτηρίων, τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, αρμόδιο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, Χ. Φούχτελ, και την ελληνική κυβέρνηση.

Την εκπόνηση του σχεδίου για την ανάπτυξη τοπικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα επιμελήθηκε το Ίδρυμα για τη Διεθνή Συνεργασία της Τράπεζας Ταμιευτηρίου, ενώ, ήδη, από το φθινόπωρο του 2012 έχουν γίνει πολλές σχετικές συνομιλίες και επαφές στην Ελλάδα.

Η Ένωση Ταμιευτηρίων είναι η ένωση των τμημάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών ταμιευτηρίου. Αποτελείται από 422 τράπεζες, επτά ομίλους τραπεζών των ομοσπονδιακών κρατιδίων, την τράπεζα DekaBank, δέκα οικιστικές ομοσπονδιακές τράπεζες, έντεκα ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών ταμιευτηρίου και από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συνεχίζονται οι επαφές για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική δημιουργίας του.

Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη - εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει την επιλογή και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων. Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων:

Το πρώτο θα είναι από κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ΠΔΕ, το δεύτερο θα προέλθει με τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, άμεσων χρηματοδοτήσεων ή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ), ενώ ο τρίτος τύπος κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα προέλθει από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά - διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με κύκλους από το υπουργείο Ανάπτυξης, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική δημιουργίας του, ενώ υπάρχουν και καταρχήν θετικές γνώμες από γνωστούς ελληνικούς επενδυτικούς θεσμούς και έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για να εξετάσουν τη στήριξή τους. Ενδιαφέρον έχει υπάρξει και από την κυβέρνηση του Κατάρ και από την πρωτοβουλία Ελλήνων ομογενών (Hellenic Initiative).

Με τη δημιουργία του Ταμείου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας άντλησης κεφαλαίων για τους τομείς της οικονομίας που έχουν το απαιτούμενο ειδικό βάρος και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μια Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή με συμμετέχοντες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Task Force για την Ελλάδα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, την KfW, την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο την παροχή συμβουλευτικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, την οργανωτική δομή και την πιο κατάλληλη εταιρική δομή ενός φορέα για την ανάπτυξη-επενδυτικού ταμείου που προορίζεται να προσφερθεί ως καταλύτης χρηματοδότησης καθώς και ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης που θα βελτιώσει την επιλογή και την ολοκλήρωση των σχεδίων.

Επίσης έχει γίνει μελέτη της OliverWyman η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών κενών στη χρηματοδότηση διαφόρων τομέων της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, που θα μπορούσαν τουλάχιστον μερικώς να αντιμετωπιστούν με το Αναπτυξιακό Ταμείο και την πρόσθετη αξία που θα δώσει στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v