Ζητά απεγνωσμένα έσοδα η κυβέρνηση

Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων «έκατσε» στα 549 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την έγκριση του αιτήματος και το Φ.Π.Α. και άλλους επαχθείς φόρους.

Ζητά απεγνωσμένα έσοδα η κυβέρνηση

«Όπλο» στα χέρια της τρόικας, για να αποκρούσει τις ισχυρές πιέσεις της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο του έτους.

Η «μαύρη τρύπα» των εσόδων «έκατσε» στα 549 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την έγκριση του αιτήματος και το Φ.Π.Α. και άλλους επαχθείς φόρους.

Οι επιμέρους κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκαν οι πιο αρνητικές εισπρακτικές επιδόσεις ήταν:

-Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι εισπράξεις του οποίου σημείωσαν υστέρηση 268 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης στις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων.

-Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, όπου η υστέρηση έφθασε τα 272 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των παρατάσεων που δόθηκαν στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των εταιρειών και καταβολής των αναλογούντων φόρων.

-Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, από τους οποίους εισπράχθηκαν έσοδα λιγότερα κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα προβλεφθέντα, λόγω της καθυστέρησης στην είσπραξη των προϋπολογισθέντων εσόδων από τον ΦΑΠ του 2011.

-Ο Φ.Π.Α., οι εισπράξεις του οποίου ήταν λιγότερες κατά 202 εκατ. ευρώ από τις προβλεφθείσες. Κύρια αιτία ήταν η υστέρηση του Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών, η οποία έφθασε τα 187 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απότομης πτώσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης την οποία προκάλεσε η υπέρμετρη αύξηση του φόρου κατανάλωσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

-Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων, τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα και ο Ε.Φ.Κ. στα προϊόντα καπνού. Οι εισπράξεις από τις πηγές αυτές ήταν λιγότερες κατά 242 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις προβλεφθείσες.

Πάντως, την «παρτίδα» έσωσε για ακόμη μια φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα οι δαπάνες. Η υστέρηση στα έσοδα υπερκαλύφθηκε από τη ... μη καταβολή 1,1 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, από τη μη καταβολή άλλων δαπανών ύψους 1,67 δισ. ευρώ και από την «υπέρβαση» του στόχου για τις εισπράξεις του Π. Δ. Ε. κατά 362 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 3,8 δισ. ευρώ.

Και αν στον προϋπολογισμό υπάρχουν τα περιθώρια διόρθωσης, μέσω των εργαλείων που προαναφέρθηκαν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει λύσεις στα «αγκάθια» της τρόικας, η οποία-αν δεν την προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις- επιστρέφει στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι 12.500 διαθεσιμότητες, η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στον κατάλογο με τις εκκρεμότητες προστέθηκε και η αναθεώρηση του στόχου των 2,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για χαμήλωμα του στόχου των εισπράξεων στα 1,7 - 1,8 δισ. ευρώ εξαιτίας του «ναυαγίου» με τη ΔΕΠΑ.

Ακόμη και η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για το 66% του ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να καλύψει το κενό στα έσοδα που έχει δημιουργήσει η αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του «φιλέτου» των ΔΕΚΟ, όπως είναι η Δημόσια Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v