Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόθεν Έσχες: Εκπρόθεσμοι λόγω... Taxisnet

Μπορεί η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων "πόθεν έσχες" να λήγει ουσιαστικά σήμερα, όμως στην πράξη ουδείς μπορεί να είναι εμπρόθεσμος από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλλει ακόμα τα έντυπα Ε1 και Ε9 στην εφορία. Ανοχή λίγων ημερών από τη δικαιοσύνη.

Πόθεν Έσχες: Εκπρόθεσμοι λόγω... Taxisnet
Άλλη μια παραδοξότητα της ελληνικής πραγματικότητας, εξελίσσεται αυτές τις ημέρες με τα περιβόητα «Πόθεν Έσχες» που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι Δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, εφοριακοί, ελεγκτές, δικαστικοί, πολεοδόμοι, δημοσιογράφοι, αιρετοί κλπ.

Ενώ οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να επισυνάπτονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν έχουν υποβληθεί ακόμα για διαφόρους λόγους, οι προθεσμίες για τα «Πόθεν Έσχες» εκπνέουν στις 30 Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί παράταση.

Ειδικά δε στην περίπτωση των εφοριακών, το υπουργείο Οικονομικών τους ζητά να υποβάλουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, μέχρι σήμερα, ενώ η σχετική ενημέρωση για το θέμα θα αρχίσει από... Δευτέρα.

Η Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έστειλε μία εγκύκλιο με φαξ στις υπηρεσίες την Τετάρτη 26 Ιουνίου -αργά το μεσημέρι μάλιστα και αφού οι περισσότερες είχαν κλείσει- ζητώντας να λάβουν γνώση όλοι οι εφοριακοί που πρέπει να καταθέσουν δήλωση, ότι πρέπει να την καταθέσουν ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου, αγνοώντας μάλιστα τη 48ωρη απεργία τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι «άμεσα ενδιαφερόμενοι» θα βρουν στα γραφεία τους τη σχετική ειδοποίηση... τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Στην πράξη όμως ουδείς μπορεί να υποβάλλει εμπρόθεσμα το «Πόθεν Έσχες» από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλλει ακόμα τα έντυπα Ε1 και Ε9 στην εφορία με τα περυσινά του εισοδήματα, την κινητή και ακίνητη περιουσία του.

Λόγω των προβλημάτων και των αλλαγών στη φορολογία που προέκυψαν φέτος, μόλις 850.000 από τα 6 εκατομμύρια φορολογουμένους υπέβαλαν έως τώρα τη φορολογική τους δήλωση, με υπαιτιότητα του υπουργείου Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου δεν έχει «στρώσει» ακόμα καλά- καλά τοTaxisnet.

Απ' την άλλη μεριά η προθεσμία για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, δεν μπορεί να αλλάξει από το νόμο του 2003 ο οποίος προβλέπει ότι η κατάθεση γίνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται βαριές ποινές και πρόστιμα.

Έτσι οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, δεδομένου ότι η 30η Ιουνίου «πέφτει» Κυριακή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, απ' την πλευρά της δικαιοσύνης, θα υπάρξει κάποια ανοχή λίγων ημερών, τουτέστιν δεν θα επιβληθούν άμεσα οι ποινές που προβλέπει ο νόμος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v