Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Σκοτσέζικο ντους με Δημόσιο και φόρους

Σε σκληρή γραμμή οι δανειστές για απολύσεις και κινητικότητα. Σημάδια συμφωνίας στους φόρους ακινήτων. Παζάρι για εργασιακά. Αγώνας δρόμου για τη δόση με «άγνωστο x» τη στάση του ΔΝΤ και το χρονοδιάγραμμα.

Τρόικα: Σκοτσέζικο ντους με Δημόσιο και φόρους

«Τα περιμέναμε αλλιώς και εξελίχθηκαν διαφορετικά», έλεγαν χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αμέσως μετά την συνάντηση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Επικεφαλής της τρόικας, δίνοντας το στίγμα της πρώτης επαφής του νέου υπουργού με την τρόικα, ενώ παρατηρούσαν με νόημα ότι «άκουσαν πολύ προσεκτικά τις προτάσεις και τις απόψεις μας και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν». Πάντως, για την Τετάρτη κλείστηκε νέο ραντεβού του υπουργού με την τρόικα.

Το κλίμα, όπως αυτό φάνηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ήταν πολύ «σκληρό», με τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις να πέφτουν «βροχή» και σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση θα είναι και μακρά και επίπονη.

Η διαπραγμάτευση, η οποία εξελίσσεται σε ένα νέο «θρίλερ», όπως οι προηγούμενες έχει χαρακτηριστικά μαστίγιου και καρότου. Οι επικεφαλής των δανειστών φέρονται να απαιτούν αλλαγές στην δημόσια διοίκηση «εδώ και τώρα» αλλά από την άλλη να βλέπουν με θετικό μάτι τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αρκεί να πειστούν ότι θα συγκεντρωθούν τα 3,2 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2014.

Για την ελληνική πλευρά ο μεγάλος κίνδυνος είναι εάν τραβήξουν πολύ οι διαπραγματεύσεις, να μην προλάβουμε το Eurogroup που γίνεται την Δευτέρα, 8 Ιουλίου και η χώρα να εισπράττει σε δόσεις την δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Από την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ από την άλλη τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πώς για να μην υπάρξει πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει όλα τα θέματα να κλείσουν έως την Κυριακή το μεσημέρι.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και έλεγε με νόημα «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου». Κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη».

Απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει το ΔΝΤ. Το Ταμείο θα πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση της δικής του δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως τις 31 Ιουλίου. Εάν δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο τότε, τότε το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο έτος και βάσει του καταστατικού του Ταμείου, δεν θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Για να μην χαθεί, όμως, η ημερομηνία, θα πρέπει η έκθεση του ΔΝΤ να είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου.

Τα θέματα που απασχόλησαν την χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ήταν: Ο φόρος στα ακίνητα, η τρύπα του ΕΟΠΥΥ και τα εργασιακά.

Θετική η τρόικα για τις πέντε δόσεις του χαρατσιού για φέτος

Όπως σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαφάνηκε μία θετική στάση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι πέντε δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για φέτος, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα. Από την άλλη δεν έχει ξεκαθαριστεί και παραμένουν στο τραπέζι ο ενιαίος φόρος για το 2014 όπου το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το τελικό σχέδιο στους επικεφαλής της τρόικας, όμως εκείνοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν περιμένοντας την εξειδίκευση του μέτρου κατά τη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, ενώ Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στην πολυπλοκότητα του συστήματος που προβλέπει πάνω από 30 συντελεστές αλλά και στον τρόπο είσπραξής του, με τους δανειστές να προτιμούν τη σίγουρη λύση των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τρύπα άνω των 3 δισ. ευρώ ως το 2014 εάν δεν ληφθούν μέτρα στον ΕΟΠΥΥ

Ένα αναμονή της συνάντηση της τρόικας με τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη βρίσκεται η Κυβέρνηση, όμως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως θα προταθεί στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο, να χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές τις όποιες υπερβάσεις δαπανών, το λεγόμενο claw back.

Προαπαιτούμενο η εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις;

Η τρόικα συναντήθηκε το πρωϊ με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κίνδυνος να τεθεί ως προαπαιτούμενη δράση για την ολοκλήρωση του ελέγχου, η εφαρμογή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις των νέων ασφαλισμένων στον Οργανισμό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός παρουσίασε και το νέο τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ενώ στελέχη ανέφεραν ότι δεν έχει τεθεί από την τρόικα το θέμα της άρσης του ορίου 5% στις μαζικές απολύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v