Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «κούρεμα» σε κλινικές-φαρμακοβιομηχανία

Η πορεία εφαρμογής του «clawback» και η «δυναμική τιμολόγηση», είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Νέο «κούρεμα» σε κλινικές-φαρμακοβιομηχανία

Στις επιχειρήσεις στέλνει το λογαριασμό η κυβέρνηση καθώς η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ απειλεί με εκτροχιασμό το πρόγραμμα προσαρμογής. Η «λύση» που επιλέγεται είναι τα «σπασμένα» να πληρώσει για μια ακόμα φορά ο ιδιωτικός τομέας με επιστροφή εσόδων, αλλά και μειώσεις στις πληρωμές υπηρεσιών που θα παρεσχεθούν στους ασφαλισμένους!

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη το ραντεβού με την τρόικα πήγε καλά. «Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρόκειται να γίνει με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα, θα γίνει το "claw back", αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού λαού έως και το τελευταίο ευρώ».

Τα σχέδια του υπουργείου

Η πορεία εφαρμογής του «clawback» και η «δυναμική τιμολόγηση», είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί.

Πρόκειται για τα δύο μέτρα «φωτιά», που το πρώτο αφορά τις επιστροφές χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας στον ΕΟΠΥΥ όταν υπάρχει υπέρβαση του μηνιαίου στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης και το δεύτερο τη μείωση των τιμών των γενοσήμων κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας τους στην αγορά.

Η σημερνική συζήτηση θα κινηθεί προς τη μείωση του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για φέτος από τα 2,44 δισ. ευρώ στα 2,39 δισ., «ανεβάζοντας» παράλληλα τις υποχρεώσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσω της επιστροφής του clawback, κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν τα επιπλέον 36 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν ως υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, τότε το clawback εκτιμάται στα 80-90 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κληθεί να «καλύψει» η φαρμακευτική βιομηχανία, ως επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που κατείχε, βάσει των περσινών πωλήσεων, η κάθε εταιρεία.

Το μέτρο φαίνεται να αποτελεί έναν από τους τρόπους να κλείσει το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς αυτό να αποκλείει την αναζήτηση από πλευράς του υπουργού Υγείας πρόσθετων τρόπων χρηματοδότησης του Οργανισμού, καθώς τα έσοδα από εισφορές μειώνονται καθημερινά, λόγω αύξησης της ανεργίας.

Το δεύτερο σημαντικότερο θέμα της ατζέντας, είναι η «δυναμική» τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία οδηγεί στην έξοδο από την αγορά όλα τα γενόσημα, μετά το τρίτο κατά σειρά, που παίρνει άδεια κυκλοφορίας. Ο λόγος είναι ότι η τιμολόγηση γίνεται με μειώσεις τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων για κάθε έναν παραγωγό που μπαίνει στην αγορά. Καθώς λοιπόν το πρωτότυπο μετά τη λήξη της πατέντας τιμολογείται με τη μισή τιμή που είχε αρχικά λάβει, το πρώτο γενόσημο παίρνει τιμή 40%, το δεύτερο 30%, το τρίτο 20%, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για τους επόμενους να παραμείνουν κυκλοφορώντας το προϊόν τους.

Η «δυναμική» τιμολόγηση, παρά τις τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής της που έχουν κατά καιρούς τεθεί υπόψιν των εκπροσώπων της τρόικας, αλλά και τις αντιδράσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θεωρείται προαπαιτούμενο, καθώς και αποτελεσματικό μέτρο σε συνδυασμό με την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, περιλαμβάνεται επίσης η εισαγωγή κριτηρίων κόστους – οφέλους και η αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών υγείας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητά τους, προκειμένου να κυκλοφορήσουν καινοτόμα σκευάσματα.

Ακόμη, περιλαμβάνεται ως στόχος η υποχρεωτική χορήγηση γενοσήμων στα νοσοκομεία, σε ποσοστό 50% του όγκου, σε τιμή χαμηλότερη των ομοίων επωνύμων προϊόντων ή των πρωτοτύπων προϊόντων εκτός πατέντας. Στην κατεύθυνση αυτή, στόχος είναι να προωθηθούν οι διαγωνισμοί των νοσοκομείων για προμήθεια φαρμάκων μέσω της ΕΠΥ, αλλά και της εισαγωγής θεραπευτικών πρωτοκόλλων, σε συνδυασμό με αυστηρές οδηγίες συνταγογράφησης.

Πλαφόν βάζει ο ΕΟΠΥΥ στις κλινικές

Εν τω μεταξύ στην ανάγκη να περιορισθούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο υγείας ενημέρωσε χθες τις ιδιωτικές κλινικές ότι δεν θα πάρουν ευρώ παραπάνω από το budget του Ταμείου για δαπάνες σε κλινικές!

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποι των κλινικών με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, ο υπουργός, κ. Α. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πως υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές δεν θα ξεπεράσουν το στόχο των 312, 3 εκατ. ευρώ.

Με βάση όμως τα στοιχεία τετραμήνου του ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες για νοσηλεία, επεμβάσεις και εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ. Αν ο ρυθμός παραμείνει ίδιος και στα επόμενα τρίμηνα το ύψος της δαπάνης θα ανέλθει στα 486 εκατ. ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει την υπέρβαση η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τις κλινικές στην κλίνη του Προκρούστη ανακοινώνοντας ότι θα πληρωθούν μόνο δαπάνες ως 312,3 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξουν υπερβάσεις οι κλινικές αναλαμβάνουν το ρίσκο να μην πληρωθούν!!

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε το άδικο της παραπάνω απόφασης σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να αλλάξει καθώς αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που αναλήφθηκε εγγράφως από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μια ημέρα πριν τον ανασχηματισμό.

Οι κλινικές αντέδρασαν ζητώντας με εξώδικη επιστολή τους να τους αποσταλούν τα στοιχεία τετραμήνου του ΕΟΠΥΥ, ενώ αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους συνολικά.

Υπό τις νέες συνθήκες οι κλινικές ή θα πρέπει να σταματήσουν την κάλυψη ασθενών του ΕΟΠΥΥ μόλις επιτευχθεί το πλαφόν των 312,3 εκατ. ευρώ ή να υποστούν τη ζημιά προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η σύμβαση που έχουν με τον Οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι δαπάνες για κλινικές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν σε 520 εκατ. ευρώ και φέτος μειώθηκαν στα 312 εκατ. ευρώ καθώς εξαιρέθηκαν από την κατηγορία και νοσοκομεία που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ( π. χ Ωνάσειο). Η δε δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για κλινικές παραμένει από τις χαμηλότερες πανευρωπαικά ενώ η αντίστοιχη για φάρμακα διαμορφώνεται στο 50% του προυπολογισμού από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v