Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για τους υπερχρεωμένους

Λύση στη χρονοβόρα διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιχειρεί να δώσει Τροπολογία των υπουργείων Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής διαμεσολάβησης.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση για τους υπερχρεωμένους
«Είναι ανάγκη να καταστεί απόλυτα σαφές προς τις Τράπεζες, ότι πρόθεση σε πολιτικό επίπεδο είναι να βρίσκονται λύσεις μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης». Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach σε εκδήλωση για την εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών η οποία διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα 6 χρόνια ύφεσης είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των ανεπτυγμένων χωρών και η Ομάδα Δράσης προσπάθησε να βρει εκείνα τα στοιχεία για να δώσει στήριξη στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και άνεργους.

«Ως Ομάδα Δράσης θεωρούμε τα μέτρα στήριξης των ανέργων πολύτιμα» είπε ο επικεφαλής της Task Force, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τη διατήρηση της ύφεσης, εάν δηλαδή η ομάδα δράσης ή η κυβερνητική πολιτική.

Αναφορικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης ο κ. Reichenbach είπε ότι είναι ένας καλός τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των δύο μερών, σημειώνοντας ότι η διαμεσολάβηση είναι μια εναλλακτική με πολλά πλεονεκτήματα, καταρχήν είναι μια ευέλικτη διαδικασία που επιτρέπει στα μέρη να έχουν τον έλεγχο επί του αποτελέσματος.«Είναι μια ιδιωτική διαδικασία που καλύπτεται από την εμπιστευτικότητα», σημείωσε.

Η τροπολογία

Εν τω μεταξύ λύση στη χρονοβόρα διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν προσφύγει στα Ειρηνοδικεία και έχουν λάβει στην πλειοψηφία τους δικάσιμο το 2021, 2022 επιχειρεί να δώσει Τροπολογία που προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλας Κανελλόπουλος, στόχος είναι να γίνει υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής διαμεσολάβησης προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία και να αποδοθεί άμεσα η δικαιοσύνη προς όφελος όλων των πλευρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση είναι Μνημονιακή υποχρέωση, ενώ μέχρι σήμερα από τις 40.000 αιτήσεις έχουν κλείσει 2 υποθέσεις μέσω εξωδικαστικού διακανονισμού.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, προωθείται η ίδρυση 54 Ανεξάρτητων Διοικητικών Επιτροπών (ΑΔΕ) που θα επιλύουν τις διαφορές μεταξύ του πολίτη με το κράτος. Ο στόχος είναι οι διαφορές να επιλύονται σε 2-3 μήνες από 7 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος χρόνος προσδιορισμού δικασίμου για την υπόθεση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνης σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία της Ομάδας Δράσης και της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη χώρα προκειμένου να γίνει γνωστός ο θεσμός στο ευρύ κοινό και στην επιχειρηματική κοινότητα, καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και βοηθάει ουσιαστικά στο να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον μας πιο ελκυστικό γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η θέσπιση νέας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η προσφυγή σε ανεξάρτητους διαμεσολαβητές δίνει λύσεις και έτσι δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, ενθαρρύνει τις διασυνοριακές αγορές και δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τις εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευάγγ. Ζερβέας ανέφερε ότι καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης και στη χώρα μεταξύ παρόχου και καταναλώτη, ενώ σημείωσε ότι οι αρμόδιες επιτροπές διαμεσολάβησης που θα έπρεπε να λειτουργούν στους δήμους δεν λειτουργούν και όλη η εργασία ασκείται μόνο από το Συνήγορο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περισσότερες από 8 στις 10 υποθέσεις που διαχειρίζεται η Αρχή καταλήγουν σε διαμεσολάβηση και σε χρόνο που δεν ξεπερνά τις 88 μέρες (η Ε.Ε. θα ορίζει ως όριο τις 90 μέρες).

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής κ. Ελένη Αλευρίτου ανέφερε ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επιστράφηκαν 17 εκατ. ευρώ παράνομα εισπραχθέντων ποσών. Επίσης, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, εξοικονόμηση 22,5 δισ. ευρώ θα υπάρξει στην Ε.Ε. από την εφαρμογή του θεσμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v