Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το νέο ραντεβού Γ. Στουρνάρα με τους Τόμσεν, Μαζουχ και Μόρς με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανοικτά μέτωπα με ορίζοντα το Eurogroup της Δευτέρας.
Παρόν στη συνάντηση έδωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, σε μια προσπάθεια να υπάρχει άμεση συνεννόηση και ενημέρωση του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση καθώς θα χρειαστούν και νομοθετικές παρεμβάσεις. Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασε τόσο η Αναστασία Σακκελαρίου επικεφαλής του ΤΧΣ όσο και ο κ. Γ. Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλωστε οι εξελίξεις στις τράπεζες αλλά και τα προβλήματα στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικα.
Από το υπουργείο πέρασε το μισό υπουργικό συμβούλιο, καθώς στις διαπραγματεύσεις μετείχαν:
- Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης
- Ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός (Άδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας)
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός (Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου)
- Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου
- Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δεδομένου ότι απουσιάζει ο Γ. Βρούτσης
Η συνάντηση αναμένεται να είναι μακρά, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Οι διαπραγματεύσεις τρέχουν στη σκιά των προειδοποιήσεων από τις Βρυξέλλες να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα η συμφωνία με την τρόικα αλλά και την πίεση να είναι όλα έτοιμα ώστε το ΔΝΤ εντός του μήνα να αποδεσμεύσει το 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, από τον Αύγουστο τίθεται ζήτημα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει για το επόμενο δωδεκάμηνο.
Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΑΑΝ το υπουργείο δεν έχει σε αυτή τη φάση προβλήματα με την τρόικα, ενώ είναι έτοιμο το νομοσχέδιο των Κυριακών και είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι. Αντίθετα υπάρχει συμφωνία για περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα το νέο ταμείο επενδυτικό που ετοιμάζεται.
Στο μέτωπο της ενέργειας στο επίκεντρο βρίσκεται το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων. Αυτές είναι πιθανό να έρθουν για το 2014.
Στο χώρο υγείας το υπουργείο επιμένει στο θέμα του «clow back» το οποίο θα ισχύσει σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, με αρμόδιους να υποστηρίζουν ότι όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται, ενώ όποιος αρνηθεί ασφαλισμένο θα πετάγεται εκτός συστήματος δια παντός.
Άνοιξε θέμα με ομαδικές απολύσεις
Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κατά τη διάρκεια της 2ωρης σημερινής συνάντησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το λοκ άουτ τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν.
Θυμίζουμε ότι πανευρωπαϊκά προωθείται το μέτρο της υιοθέτησης της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία.
Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διεμήνυσε εκ νέου ότι θα παραμείνει σταθερός ως το 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υπογραφών απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μέχρι το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως μεταδίδει το real.gr η τρόικα διεμήνυσε ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του ΟΑΕΕ. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα για το 2013 έχει καλυφθεί κι ότι επεξεργάζονται λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2014, μέσω της επιβολής εισφοράς 1-2 τοις χιλίοις (ν. 3986/2011) επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.
Στο clawback το βάρος για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ
Ποσό έως 500 εκατ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Πρόκειται για μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) οι οποίες έχουν γίνει στις σχετικές δαπάνες του οργανισμού, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός υγείας με την τρόικα.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το μέτρο καλύπτει το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ στις συγκεκριμένες δαπάνες και πως έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικα.
Χαρακτήρισε άδικο το μέτρο, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό πληρώνουν και αυτοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Εξήγησε τη σκοπιμότητά του σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των φορέων που θίγονται.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε 4 θέματα: τις υπερβάσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τη θεσμοθέτηση ποινολογίου για τη διαφθορά στο χώρο της υγείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και τη δυναμική τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων.
Για τη δυναμική τιμολόγηση παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει επίπτωση στις ελληνικές εταιρίες, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε παράταση εφαρμογής του μέτρου έως το Σεπτέμβριο, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση.