Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα

Με νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα των μηχανικών που... έκλεισαν διά της απελευθέρωσης. Αγριεύει η κόντρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο και τα συμφέροντα.

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα

Τρέχουν στην κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου το νέο θεσμικό πλαίσιο για το άνοιγμα των τεχνικών επαγγελμάτων, κάποια από τα οποία "έκλεισαν" εν μέσω μνημονίου, και μάλιστα με νομοσχέδια τα οποία υποτίθεται πως καταργούσαν εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριότητα!

Όταν η τρόικα αντιλήφθηκε πως το πολιτικό σύστημα και ορισμένοι από τους προνομιούχους κλάδους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) παρουσίαζαν ωραιοποιημένα στοιχεία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, άλλαξε ολόκληρο το σχετικό εδάφιο του μνημονίου. Με το τελευταίο μνημόνιο, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει στοιχεία από κάθε επαγγελματικό σύλλογο (πολιτικών μηχανικών, γεωλόγων, χημικών μηχανικών, τοπογράφων κ.ά.) για τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις και να καταρτίσει νομοσχέδιο που θα τα καταργεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη στο υπουργείο Υποδομών έχει προσληφθεί σύμβουλος ο οποίος μαζεύει τα στοιχεία από τους επαγγελματικούς συλλόγους και θα καταρτίσει σχετική έκθεση που θα στείλει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα. Με βάση το μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου έπρεπε να έχει δημοσιευθεί η έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονταν τα επαγγέλματα - οικονομικές δραστηριότητες που έχουν «ανοίξει», ποια παραμένουν κλειστά και από ποιους νόμους ρυθμίζονται, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων (π.χ. αν απαιτείται να είσαι μέλος επαγγελματικού σωματείου ή κάτοχος «πτυχίου», όπως τα εργοληπτικά ή των μελετητών, για να ασκήσεις δραστηριότητα).

Αφορμή για την τελευταία παρέμβαση της τρόικας υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους επειδή δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν το 2011 και το 2012, για να διευκολύνουν την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων (υδραυλικοί, συντηρητές κ.λπ.) και μεταποιητικών επιχειρήσεων, στην ουσία αφαίρεσαν επαγγελματικά δικαιώματα από κλάδους των μηχανικών προκειμένου να τα μεταφέρουν σε κάποιους άλλους! Η παράγραφος με την οποία "έκλειναν" επαγγέλματα ενώ ανακοίνωναν πως τα ανοίγουν είχε παρεισφρήσει σε νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Φυσικά δεν υπήρχε στο κείμενο του σχεδίου νόμου κατά τη δημόσια διαβούλευση.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κορυφωθεί η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια στους κόλπους του ΤΕΕ μεταξύ των λεγόμενων προνομιούχων κατηγοριών (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι και ναυπηγοί) και δεκάδων άλλων κατηγοριών ή υποκατηγοριών μηχανικών (από τους μεταλλειολόγους, μέχρι τους χημικούς και τους ενεργειακούς μηχανικούς) οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από σειρά δραστηριοτήτων.

Η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά.

Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμα και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Έτσι, δε λαμβάνεται υπόψη η πείρα που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός πως εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του! «Αν δεν έχεις ένα από τα προνομιούχα πτυχία είσαι καταδικασμένος», λένε όσοι επιθυμούν αλλαγή του σημερινού μοντέλου.

Επί δεκαετίες, η πολιτική μας τάξη μοίραζε προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες μηχανικών αφήνοντας στη γωνία άλλους κλάδους επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα της «σφραγίδας» (π.χ. να υπογράψουν μια άδεια λειτουργίας βιομηχανίας ή άλλης εγκατάστασης), αλλά και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Μέσω δεκάδων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο επιτρέπει π.χ. σε έναν ναυπηγό μηχανικό να εποπτεύει την κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να δίνει το ίδιο δικαίωμα σε έναν χημικό μηχανικό, ο οποίος ενδεχομένως έχει σπουδάσει το αντικείμενο.

Το ίδιο ισχύει σε πολλούς τομείς της οικονομίας από τους οποίους έχουν αποκλειστεί ολόκληρες κατηγορίες ή υποκατηγορίες μηχανικών (μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως «βοηθοί» των προνομιούχων κατηγοριών του ΤΕΕ, όπως καταγγέλλουν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v