Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κόβεται" και... ράβεται η δόση για την Ελλάδα

Παραμένει το αγκάθι του Δημοσίου μετά και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δανειστές για το ραντεβού με Σαμαρά. Σε ποσό που να καλύπτει τις ανάγκες ποντάρει η Αθήνα στο Eurogroup. Διαπραγμάτευση μέχρι την Κυριακή.

Κόβεται και... ράβεται η δόση για την Ελλάδα

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε το σημερινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας και τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνάντηση  του πρωθυπουργού με τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, που ξεκίνησε στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των κ.κ. Στουρνάρα, Μητσοτάκη, Σταϊκούρα και Μαυραγάνη και ολοκληρώθηκε περίπου στις 16:00.

Στο μείζον θέμα του δημοσίου υπάρχουν προτάσεις και αντιπροτάσεις από τις δύο πλευρές, λένε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε να μειωθεί η διάρκεια της διαθεσιμότητας από δώδεκα μήνες σε εννέα ή έξι προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να "αντισταθμιστούν" οι καθυστερήσεις. Από την πλευρά της η τρόικα προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων με ισόποση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις. 

 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Με την τρόικα να εμφανίζεται ανένδοτη, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε σίριαλ με πολλά επεισόδια. Οι επικεφαλής έδιναν από τα ξημερώματα χθες το στίγμα ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε 1 ευρώ της επόμενης δόσης εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για όλα τα ζητήματα.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου χθες σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται πλέον με την ελπίδα τη Δευτέρα να εγκριθεί δόση «η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας», εκτιμώντας παράλληλα ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία τη Δευτέρα πάμε για τον Σεπτέμβριο και όχι για τρίμηνο πάγωμα στις εκταμιεύσεις. Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη στο θέμα του Δημοσίου, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία πως θα βρεθεί λύση.

Παράλληλα, σε μεγάλο αγκάθι μετά την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα αναδεικνύεται το δημοσιονομικό κενό, το οποίο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ για φέτος και επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2014, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει χωρίς επώδυνα μέτρα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος που μετείχε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις τόνισε στη 1 τα ξημερώματα όπου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη ότι «τείνουμε προς μηδενισμό του δημοσιονομικού κενού. Όμως δεν έχει κλείσει τίποτα» καθώς οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές «περιορίστηκε» χθες το βράδυ, αλλά στα μείζονα ζητήματα, όπως ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014, η κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και η επιβολή εισφοράς στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ, δεν είχε υπάρξει οριστική συμφωνία.

Τα ακίνητα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε εκτενής συζήτηση για τον φόρο στα ακίνητα, με επίκεντρο την είσπραξη, που όπως ξεκαθάρισε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε η πληρωμή από τις εφορίες για το 2014, ενώ όπως είπε τους 33 συντελεστές «έχουμε καιρό να το δούμε έως το φθινόπωρο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, και μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων που θα περιλαμβάνουν και το Ε9».

Από την άλλη πλευρά, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας είναι αρκετά, και αυτό ακριβώς οδηγούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο στο να εκτιμά ότι οι πιθανότητες για ολοκλήρωση του ελέγχου εντός του Σαββατοκύριακου είναι μοιρασμένες.

Δεν είναι τυχαίο, ωστόσο, ότι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ερωτηθέν σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσουν όλα τα θέματα πλην του Δημοσίου, ώστε να παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της Δευτέρας μία εν μέρει συμφωνία, δήλωσε ότι όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα κλείσουν μαζί.

Τα θέματα της χθεσινοβραδινής σύσκεψης:

- Η κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας έχει παρουσιάσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Οργανισμού. Βασικό μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρήση του θεσμού του claw back στα διαγνωστικά κέντρα και στις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή, η θέσπιση πλαφόν στις δαπάνες τους, πάνω από το οποίο θα αναλαμβάνουν την κάλυψη της δαπάνης τα κέντρα και οι κλινικές. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (22 συνολικά) που πρέπει να διασφαλιστεί η αποδοτικότητά τους.

- Η εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, με την κυβέρνηση να μη θέλει να εφαρμόσει το μέτρο και την τρόικα να επιμένει, καθώς καλύπτει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014. Αναζητούνται ισοδύναμα για να μη μειωθούν οι συντάξεις στον ΟΑΕΕ.

Να τονιστεί τέλος ότι από το οικονομικό επιτελείο σημείωναν πως η χώρα «θα ήταν σαν την Αίγυπτο αν βγαίναμε από το ευρώ», όπως υποστήριζαν κάποιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v