Μπαράζ παραγραφών για οικονομικά εγκλήματα

Για τις καταγγελίες πολιτών αναφορικά με την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου λόγω αλλεπάλληλων αναβολών στις δίκες ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας.

Μπαράζ παραγραφών για οικονομικά εγκλήματα
Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου είχε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γ. Σούρλας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαμαρτυρίες αλλά και τις καταγγελίες που καταφθάνουν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Δημοσίου, λόγω αλλεπάλληλων αναβολών στις δίκες.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας στον υπουργό Δικαιοσύνης, πέραν της πρόσφατης περίπτωσης που αποκαλύφθηκε με καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων και αφορά υπάλληλο του δήμου που κατηγορείται για χρηματισμό και φέρεται να έλαβε 9 αναβολές, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί ή κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω αναβολών.

Ο κ. Σούρλας απαρίθμησε στον υπουργό Δικαιοσύνης συγκεκριμένες περιπτώσεις, δίνοντας παραδείγματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τα μέσα Ιουνίου έχει ζητήσει από τον αρμόδιο για το Οικονομικό Έγκλημα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή να διερευνήσει πόσες και ποιες ήταν οι υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων που παραγράφηκαν λόγω αναβολών, να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που διαμαρτύρονται και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο.

Ειδικότερα, ο κ. Σούρλας ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι στη Γενική Γραμματεία καταφθάνουν καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι:

- Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές, που έγινε το 2001 και που ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ και οδηγήθηκε στα δικαστήρια ύστερα από 12 χρόνια, όπου μάλιστα δεν παρέστη ως πολιτικώς ενάγον το Ελληνικό Δημόσιο.

- Παραγράφηκε αδίκημα μετά από πολλές αναβολές που ζημίωσε το ΙΚΑ, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε στο στάδιο της ανακρίσεως επί 3,5 χρόνια και οδηγήθηκε προς κρίση στα δικαστήρια μετά από 13 χρόνια και έγινε δεκτό ότι ήταν ήδη παραγεγραμμένο.

- Παραγράφηκαν φορολογικά αδικήματα, που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια λόγω συνεχών αναβολών.

- Παραγράφηκε υπόθεση παραβιάσεως του νόμου περί ναρκωτικών, ύστερα από έντεκα αναβολές της δίκης και μάλιστα οι τέσσερις εξ αυτών λόγω ασθένειας του συνηγόρου του κατηγορουμένου.

-Στο Εφετείο Αθηνών τα αδίκαστα κακουργήματα, πολλά από τα οποία είναι και οικονομικά εγκλήματα, αγγίζουν τα 5.500 και για πολλά από αυτά υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

-Κινδυνεύουν να παραγραφούν φορολογικά αδικήματα πολλών από τις offshore επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v