Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «κλείδωσε», τι παζαρεύεται στο μνημόνιο

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία είναι επί της ουσίας κλεισμένη και μένουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στα κείμενα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup.

Τι «κλείδωσε», τι παζαρεύεται στο μνημόνιο
Το μαρτύριο της σταγόνας για μία ακόμη φορά περνά η Ελλάδα, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνονται προσθέσεις και αφαιρέσεις για να κλείσει η τελική συμφωνία στο Eurogroup και να εγκριθούν τα 8,1 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουλίου.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν σίγουρη τη συμφωνία με την τρόικα στις Βρυξέλλες και εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε το απόγευμα το Eurogroup να πει το «ναι» για την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι η αγορά, οι επενδυτές και η οικονομία εν γένει δεν θέλουν εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση αστοχίες στο πρόγραμμα, γιατί το κλίμα αβεβαιότητας που για μία ακόμα φορά επικρατεί επηρεάζει την προσπάθεια για ανάκαμψη. Άνθρωποι της αγοράς υποστήριζαν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα παρατείνονται τόσο οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία είναι επί της ουσίας κλεισμένη και μένουν τεχνικές λεπτομέρειες πάνω στα κείμενα που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν μας ενδιαφέρει αν η δόση θα καταβληθεί στο σύνολό της ή τμηματικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία πολιτική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση», συμπλήρωναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή και σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη σύσκεψη και δήλωσε «αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υπογραμμίζοντας πως «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο, ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Ανάλογη αισιοδοξία διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Όλι Ρεν ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά».

«Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά και εξαρτάται από το αν η χώρα καταφέρει να εκπληρώσει τα εναπομείναντα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε ο Φινλανδός επίτροπος.

Τι συμφωνήθηκε

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τμηματική καταβολή της, με τις επιμέρους δόσεις να αποδεσμεύονται μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Ως την τελευταία στιγμή ελπίζουν ότι θα δοθεί το πράσινο φως για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έτσι ώστε να εξασφαλίσει η Αθήνα μια «νίκη» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα στα ακόλουθα ζητήματα:

-Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων. Θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με το παλιό μισθολόγιο. Οι απώλειες εσόδων ύψους 250 εκατ. ευρώ θα αντισταθμιστούν εν μέρει κατά 100 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μισθολογικές απώλειες για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.

-Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Ως ισοδύναμο μέτρο έχει προταθεί η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο του 2014 από τις εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

- Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ (1,2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014) κλείνει σε μεγάλο βαθμό μέσω της αυτόματης περικοπής υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Όπως τονίζουν στο οικονομικό επιτελείο, συνολικά προτάθηκαν 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα αποδέχθηκε ότι το ναυάγιο στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες και έτσι δεν επέμεινε στην ενεργοποίηση της ρήτρας επιβολής πρόσθετων μέτρων για την αστοχία στα έσοδα. Έτσι ο φετινός στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιορίστηκε στο 1,6 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ.). Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση η διαφορά του 1 δισ. ευρώ να καλυφθεί το 2014.

Πλέον το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίσει συνολικά έσοδα της τάξεως των 2,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v