Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοις μετρητοίς τα prior actions, αναμονή για ΦΠΑ

Η κυβέρνηση θα καλείται μέχρι και τον Οκτώβριο να αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να υλοποιεί τα προαπαιτούμενα. Το τεστ για τις αντοχές της και η προσδοκία για πράσινο φως αναφορικά με τον ΦΠΑ εστίασης εντός δεκαημέρου.

Τοις μετρητοίς τα prior actions, αναμονή για ΦΠΑ
Μπορεί τα χρήματα να έρχονται στην Ελλάδα με δόσεις, όμως τα προαπαιτούμενα η τρόικα τα θέλει «μετρητοίς» τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους φόρους και τις αποκρατικοποιήσεις.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να μπει σε σκληρή πολιτική δοκιμασία. Θα καλείται μέχρι και τον Οκτώβριο να αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να υλοποιεί τα προαπαιτούμενα, με κύριο τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο.

Έως τις 19 Ιουλίου πρέπει να περάσει ένα πολυνομοσχέδιο με 25 άρθρα, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, το δημοσιονομικό κενό και τις δαπάνες, όχι όμως την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι στόχοι της κινητικότητας εντάσσονται στα προαπαιτούμενα για τον Οκτώβριο, μαζί με την αναδιάρθρωση της ΛΑΡΚΟ, της ΕΛΒΟ, της ΕΑΣ, την πληρωμή μέρους των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες, της εξόφληση χρεών που έχουν οι δήμοι σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ και την αναμόρφωση του κώδικα των δικηγόρων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί έκλεισε το δημοσιονομικό κενό και έχουμε νέα συμφωνία για την κινητικότητα αλλά και για το ότι αποφεύχθηκε η επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων και η μείωση των συντάξεων των ενστόλων.

Σε δέκα μέρες η απόφαση για τον ΦΠΑ

Θετική κατάληξη φαίνεται ότι θα έχει τελικώς το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, παρά τις επισημάνσεις των δανειστών στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες.

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες πιθανότατα θα δώσουν το πράσινο φως έτσι ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο από την 1η Αυγούστου.

«Στις επόμενες δέκα μέρες θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Εμείς θεωρούμε ότι το όφελος είναι μεγάλο από τη μείωση του ΦΠΑ», πρόσθεσε.
Το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην άμεση θεσμοθέτηση του μέτρου ώστε να προλάβει έστω τη μισή τουριστική περίοδο. Η κυβέρνηση επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί πιστεύει ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά και στα έσοδα λόγω της αύξησης στην κατανάλωση.

Αυτήν την περίοδο έχει συσταθεί μία επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας η οποία ζυγίζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του μέτρου.

Έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για τον προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (100 εκατ. ευρώ εάν εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα εξάμηνο το μέτρο), ποσό που θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

H μάχη της Βουλής

Την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και των ρυθμίσεων για την ΕΡΤ στη Βουλή, θα είναι και η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα τσεκάρει τις αντοχές της και θα καταγράψει τις φίλιες και μη δυνάμεις εντός της ολομέλειας.

Άλλωστε το πολυνομοσχέδιο θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΗΜΑΡ, όπως και σε άλλους να τοποθετηθούν σε σειρά ζητημάτων εντός του κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση. 

Κομβικό στην όλη διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων των δανειστών θα καταστεί το κατά πόσον το πολιτικό σύστημα που κυβερνά σήμερα θα δείξει τις απαιτούμενες αντοχές για την υλοποίηση του σχεδίου των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει 12.500 υπάλληλοι να έχουν πάρει τον δρόμο για τη διαθεσιμότητα. Παράλληλα πρέπει να υλοποιηθούν τομές στον τομέα της φορολογικής νομοθεσίας (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και των εσόδων).

Για να καταστεί αυτό πραγματικότητα, μακριά από παλινωδίες, οι δανειστές αποφάσισαν να σπάσουν σε κομμάτια τη δόση δίνοντας στην Ελλάδα ποσό 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για τα διαρθρωτικά μέτρα αφορά τα εξής:

- Τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.
- Τον έλεγχο των δαπανών σε όλα τα υπουργεία (αλλιώς ενεργοποίηση ρήτρας αυτόματης μείωσης δαπανών 10%).
- Τον φόρο εισοδήματος.
- Τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
- Τον φορολογικό κώδικα.
- Την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.
- Μέτρα αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση (ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους).
- Την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank (τέλος Ιουλίου).
- Την πλήρη υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης (με κοινοτικά κονδύλια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v