Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προθεσμία ως τις 16/09 έχουν οι επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν προθεσμία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Στο κείμενο της πρόσκλησης προβλέπεται και ο τρόπος με τον οποίο θα «προικιστεί» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, πριν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει ολοκληρώσει την σύναψη σειράς συμβάσεων με το Δημόσιο αλλά και με τον ΟΣΕ, που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της εταιρίας τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των συμβάσεων αυτών περιλαμβάνεται αυτή που προβλέπει την αποζημίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. ευρώ για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας αλλά και για την ενοικίαση τροχαίου υλικού από τον ΟΣΕ.

Αναλυτικά, οι πέντε συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν είναι οι εξής:

- Πενταετής σύμβαση Υποχρέωσης Παροχής Δημόσιων Υπηρεσιών (ΥΔΥ) με το Δημόσιο, για την παροχή υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών, έναντι ετήσιας αμοιβής που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

- Σύμβαση πρόσβασης (track access) με τον ΟΣΕ, υπό την ιδιότητά του ως διαχειριστή της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής.

- Μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης τροχαίου υλικού με τον ΟΣΕ, υπό την τρέχουσα ιδιότητά του ως κυρίου του τροχαίου υλικού.

- Μακροχρόνια σύμβαση υπηρεσιών συντήρησης με την ΕΕΣΣΤΥ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

- Μακροχρόνια συμφωνητικά για τη μίσθωση επιλεγμένων ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικομικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, σημειώνεται πως θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν:

- Εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, ότι ο μέσος όρος των ετήσιων ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων (υπολογιζόμενων ως το σύνολο των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού μείον το σύνολο των ενοποιημένων στοιχείων παθητικού) («Ίδια Κεφάλαια») των πλέον πρόσφατων τριών (3) ελεγμένων εταιρικών χρήσεων υπερέβη το ποσό των εκατό εκατομμυρίων ευρώ (€ 100.000.000).

-Εάν πρόκειται για εταιρία ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου ή επιχειρηματικών συμμετοχών (fund), ότι το ποσό ενεργών και μη επενδυμένων / μη δεσμευμένων κεφαλαίων της πλέον πρόσφατης οικονομικής χρήσης υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€ 200.000.000).

Στην πρόσκληση σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υποβληθεί πρόταση από κοινοπρακτικό σχήμα τότε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 34% αυτής.

* Δείτε όλη την προκήρυξη στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v