Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται τσουνάμι νέων ληξιπρόθεσμων

Το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων προς το κράτος φθάνει στα 59,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Ερχεται τσουνάμι νέων ληξιπρόθεσμων
Οι δυσβάσταχτοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες αλλά και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν στο μέλλον ενδέχεται να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που ίσως φτάσει ή και ξεπεράσει τα 28 - 30 δισ. την επόμενη τριετία, αφού μόνο το 2013 τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 13 - 14 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί αν στη φετινή δύσκολη χρόνια προστεθούν και τα παλιά χρέη που κληρονομεί χρόνο με τον χρόνο ο προϋπολογισμός, τότε οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία εκτιμάται ότι θα αγγίξουν, αν όχι θα ξεπεράσουν, τα 70 δισ. ευρώ. Και αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των δανείων των 206,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από την τρόικα.

Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ μετά τα 55,8 δισ. ευρώ που αποτελεί το συνολικό ύψος των χρεών που είχαν συσσωρευτεί το 2012. Σε σχέση με το 2011, οι οφειλές είναι αυξημένες κατά 10,1%, καθότι είχαν διαμορφωθεί στα 45 δισ. ευρώ.

Η έκρηξη αυτών των οφειλών θα προέλθει από πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην έκτακτη φορολογία, στις εισφορές και στα χαράτσια του μνημονίου.

Τα 32,6 δισ. ευρώ που συνιστά το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου έως και το 2016, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους φόρους - έως και 40% - είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να εισπραχθεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Μάλιστα, στον λογαριασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν για να καλυφθεί η φετινή τρύπα που εκτιμάται σε περίπου 2 δισ. ευρώ ή οι νέες επιβαρύνσεις που φέρνει από το 2014 o αναθεωρημένος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ή το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015.

Εάν συνυπολογιστούν και αυτές οι παράμετροι, τότε στο υπουργείο Οικονομικών θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ ή το 15,8% του ΑΕΠ και το οποίο είναι πολύ πιθανό να εγγραφεί μαζί με τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό «φέσι» των φορολογουμένων και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων προς το κράτος φθάνει στα 59,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.

Βασικές κατηγορίες φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ο φόρος εισοδήματος, τα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων.

Πάντως από το 2008 που τα σύννεφα της κρίσης άρχισαν να συσσωρεύονται απειλητικά πάνω από τον ελληνικό ουρανό, μέχρι και σήμερα, τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ.

Μόνο στη μνημονιακή τριετία 2010–2012 τα φέσια από τους φόρους και τα «χαράτσια» του προγράμματος προσαρμογής για τα οποία «τρέχει» ήδη ρύθμιση τμηματικής καταβολής αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ.

Η ανοδική πορεία των χρεών συνεχίστηκε και το 2012, με το ύψος των οφειλών να διαμορφώνεται στα 55,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το «φέσι» των πολιτών θα ήταν πολύ υψηλότερο καθώς στο ποσό δεν περιλαμβάνονται διαγραφές χρεών ύψους 16,8 δισ. ευρώ που έχουν γίνει σε φόρους και τέλη από το 2003 μέχρι και το 2010.

Οι οφειλές διεγράφησαν είτε γιατί παρήλθε το δικαίωμα του Δημοσίου για την είσπραξη αυτών των φόρων, είτε γιατί υπήρξε συμβιβασμός, είτε γιατί κάποια από αυτά τα χρέη κρίθηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v