Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία​:Καμπάνια ενημέρωσης για υψηλό κόστος ενέργειας

Η ΕΒΙΚΕΝ ξεκινάει από τη Θράκη μια σειρά ημερίδων ενημέρωσης, η οποία θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Χώρα, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία ενός ανταγωνιστικού και εκλογικευμένου κόστους ενέργειας στο σύνολο της οικονομίας ως βασικού αναπτυξιακού μοχλού.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Βιομηχανία​:Καμπάνια ενημέρωσης για υψηλό κόστος ενέργειας
Πρωτοβουλία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και παραγόντων για το υψηλό κόστος της ενέργειας, και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην βιωσιμότητα των μεταποιητικών βιομηχανιών και στις θέσεις εργασίας, αναλαμβάνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας-ΕΒΙΚΕΝ.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει από τη Θράκη με σειρά ημερίδων ενημέρωσης, η οποία θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Χώρα, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία ενός ανταγωνιστικού και εκλογικευμένου κόστους ενέργειας στο σύνολο της οικονομίας ως βασικού αναπτυξιακού μοχλού. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, και Αθήνα.

Όπως σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ σε ανακοίνωσή της, δεκάδες είναι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα έχουν πληγεί από την έλλειψη εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής.

Με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να αυξάνονται συνεχώς καθώς η χώρα βρίσκεται στο έκτο συνεχόμενο έτος βαθιάς ύφεσης, οι επαπειλούμενες συνέπειες για τον παραγωγικό ιστό της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες είναι καταστροφικές. Τα παραδείγματα μόνο το τελευταίο διάστημα είναι πολλά και ανησυχητικά, με τις ανακοινώσεις για κλείσιμο μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων να είναι πλέον καθημερινές.

Επιχειρήσεις που έκτισαν επιχειρηματική και τεχνολογική γνώση επί δεκαετίες, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια και συνεχίζουν να είναι οριακά βιώσιμες παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουν να αντιμετωπίσουν μια αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική που αναιρεί καθημερινά τις αιματηρές προσπάθειες για επιβίωση και εξωστρέφεια που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία. Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, είναι ορατός. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους είναι συνεχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα αναλυθούν εν συντομία οι βασικές στρεβλώσεις της δομής της αγοράς ενέργειας και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωσή τους. Επίσης, θα συζητηθούν οι θεσμικές και νομικές κινήσεις που μπορούν να αναλάβουν οι πληγείσες επιχειρήσεις ενώ θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα διαφόρων κλάδων εντάσεως ενέργειας, με στοιχεία που καταδεικνύουν μεταξύ άλλων:

*Αύξηση του αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού και σταδιακή αποσύνθεση του δευτερογενούς τομέα.

*Μείωση της απασχόλησης άνω του 50% σε ορισμένους κλάδους.

*Απαξίωση επενδύσεων δισεκατομμυρίων σε βασικό εξοπλισμό και σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού για τη βελτίωση της παραγωγής.

*Απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας και αποκλεισμό των ελληνικών βιομηχανιών από αγορές του εξωτερικού.

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες από μεταποιητικές επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας που θα μοιραστούν τη δική τους εμπειρία και καλούμε σε ανταλλαγή πληροφοριών και συσπείρωση όλους τους επιχειρηματίες που πλήττονται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v